Нова хитра тактика за лов се разпространява сред китовете (видео)

Китовете подлъгват рибата сама да доплува в устата им

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 ноември 2018 в 00:00 6475 0

Кредит YouTube

Атлантическите гърбати китове са усвоили нова тактика за лов - да подлъжат рибите, измамвайки ги сами да доплуват в устата им. В същото време, докато ловуват, китовете се ориентират по  птиците и внимателно се приближават до рибния пасаж, догато птиците го нападат отгоре.

Канадски биолози записаха на видео уникалната ловна тактика на гърбатите китове в океана около североизточния остров Ванкувър и описаха поведението им в статия в списание Marine Mammal Science.

Гърбатите китове  (Megaptera novaeanglia) e са едни от най-големите животни на планетата и се нуждаят от много храна. 

Един гърбат кит консумира 2,5 тона риба на ден. Набавянето на такова количество не е лесно и за да го хванат достатъчно, китовете използват ловни хитрини. Най-известната е тактиката им да плуват около рибния пасаж по спирала, стесняваща се отдолу нагоре. В същото време китът активно освобождава въздух, обграждайки рибата със стена от мехурчета и връхлита с висока скорост и отворена уста събира плячката си.

Но китовете около около североизточния остров Ванкувър не използват тази тактика, защото им коства много усилия, разказва BaleinesenDirect. Сега изследователите описват друга тактика, наречена "лов с капани".

"Ловната тактика с преследване е енергийно скъпа и китовете трябва да консумират доста риба, за да я практикуват. Ако няма достатъчно риба, за да си струват това, те могат или да не се хранят, или да използват стратегии като лов с капани, които изискват много по-малко енергия ", обяснява Кристи Макмилан (Christie McMillan), ръководител на изследователската група за гърбатите китове към MERS (Marine Education and Research Society) в Британска Колумбия.

При по-нататъшните наблюдения и анализ на плячката, екипът на MERS откри, че изборът на начина на хранене, зависи от гъстотата на пасажите. Китовете използват тактиката с преследване на рибата, когато има гъсти пасажи херинга и "лов с капани" при пасажи с ниска плътност.

Китовете се ръководят от морските птици и предпазливо доплуват до дъното на атакувания отгоре рибен пасаж. Издигайки се към повърхността, китът отваря устата си и имитира малко вирче, което изглежда за изплашените от птиците риби добро място за скривалище. Рибите сами влизат в устата на кита, а когато се събере достатъчно плячка, китът затваря отворената си паст и дори побутва с перки събраните наблизо риби.

За първи път учените са наблюдавали такава тактика в действие едва през 2011 г. Броят на гърбатите китове, практикуващи "хранене с капани", се е увеличил от два през 2011 г. на 16 през 2015 г. Но оттогава използването ѝ е регистрирано от повече от 20 кита.

Чрез теренните си изследвания екипът стига до извода, че гърбатите китове, употребяващи тактиката, се хранят със същата плячка и на същите места като другите, вече практикуващи лова с капани китове. Понякога те наблюдават индивидите, които използват тактиката на капаните, а след това я повтарят в същия ден, понякога дори и в същия пасаж риба. 

Тя може да е "културно предавано нововъведение за добив на храна, което осигурява енергийно ефективен метод за хранене при малки, редки пасажи", пишат авторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !