Oблаци с цветовете на дъгата наблюдаваха жителите на Австралия (снимки, видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 януари 2018 в 13:20 9298 0

Кредит instagram/ Fiona Prentice

Красиви облаци, блестящи с многоцветна светлина, се появиха в небето над Дарвин, северната част на Австралия, точно преди буря да удари града.

Явлението се наблюдава рядко, тъй като е нужна специфична комбинация от условия, обяснява за news.com.au Питър Маркуърт (Peter Markworth), метеоролог в Бюрото по метеорология на Австралия.

Снимка: news.com.au

"Рядкото явление възниква, когато слънчевата светлина се пречупва през ледени кристали с висока плътност, което благодарение на дифракцията създават зашеметяващи цветове, разказва Маркуърт.

Снимка: instagram/1madmexlassie

"Цветният облак е известен като "пилеус" (рileus - от лат. "шапка"), който се образува от кондензиране на водната пара и замръзване на еднакви ледени кристали в резултат на много бързо въздушно течение от буря".

Снимка: instagram/ Fiona Prentice

"Необходими са много специфични ъгли, за да видите цветовете, така че позицията и височината на бурята, ъгълът на слънцето и големината на ледените кристали, всичките тези условия трябваше да се съберат, за да се създаде над Дарвин рядката, перфектна гледка с всички цветове на дъгата".

Снимка: instagram/ Fiona Prentice

Жителите на Австралия са свидетели и на други странни облачни образувания, рядко виждани другаде. Такива са облаците "сутрешен ореол"  (англ. Morning Glory), наблюдаеми в залива Карпентария в Северна Австралия.

Източник: Wikimedia Commons

Перфектно оформен, облакът със ширина 100 м може да се разтегне, понякога почти идеално прав, на дължина хиляда километра от едната страна на залива Карпентария до другата.

Сателитна снимка на облака - точилка над залива Карпентария. Източник: Wikimedia Commons

Подобно на гигантска точилка, той се търкаля по небето със скоростта на автомобил. Понякога редица от облаци се подрежда като прясно разорана нива в небето.

Източник: Wikimedia Commons

Местните аборигени го наричат ​​kangólgi и смятат облака за добра поличба, че броят на птиците скоро ще се увеличи.

Планеристи от цяла Австралия се събират в Бърктаун, северен Куинсленд, всяка пролет за възможността да се понесат над тези облаци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !