07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ограничаването на антибиотиците няма да ни спаси от резистентността на бактериите (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 ноември 2017 в 10:00 59230
Снимка: CC0 Public Domain

Бактериите не губят резистентност към антибиотиците, дори ако не са третирани дълго време с тях. Това се дължи на хоризонталния трансфер на гени и процесът е достатъчно интензивен за разпространение на резистентните гени, установи ново проучване.

Статията с резултатите е публикувана в списание Nature Communications.

Бактериите могат да обменят генетична информация не само като я предават на поколениетто си. Така, в процеса конюгация бактериите могат да въведат своята ДНК в други бактериални клетки. Често по време на конюгацията бактериите прехвърля плазмиди - малки кръгови ДНК молекули отделени от геномните хромозоми. Дълго време не бе ясно дали степента на конюгация е достатъчна за разпространението на устойчивост без непосредствена антибиотична заплаха за бактерията.

От новата работа следва, че е достатъчно, пише phys.org

Конюгация

"Резултатите бяха неочаквани за мен, когато за първи път видях данните", разказва съавторът Линчун Ю (Lynchun Yu) от Университета Дюк. "При всички бактерии, които изследвахме, степента на конюгация се оказа достатъчно голяма, за да се поддържа резистентност, дори ако поддържането на съответните гени струва скъпо за организма".

Този филм описва основния процес на антибиотична резистентност, разпространяваща се чрез хоризонтален трансфер на гени. Два бактериални щама се отглеждат заедно в продължение на четири часа. Единият щам (в червено) и носи резистентност към един вид антибиотик, а другият носи мобилни гени (в зелено) и предоставя резистентност към друг антибиотик. Четири часа след прилагането на антибиотиците и червените бактерии, които са получили зелените гени на резистентност чрез хоризонтален генен трансфер се появява култура в жълто, която е устойчива на двата антибиотика. Allison Lopatkin, Duke University

Новата статия показва, че регулирането на количеството и вида на антибиотиците не е достатъчно, за да се противодейства на бактериалната резистентност. За да се ​​постигне напредък, се изисква едновременно приемане на вещества, които възпрепятстват обмяната на гени и допринасят за загубата на плазмиди от бактериалните клетки.

За щастие такива вещества вече са известни.

"Ние проведохме същия експеримент с две вещества, едното от които потиска конюгацията, а другoтo стимулира загуба на гените на резистентността, - разказва водещият автор на статията Алисън Лопаткин (Allison Lopatkin). "Оказа се, че при отсъствие на антибиотик успяхме да премахнем резистентността към четири патогена, а за други спря разпространението на устойчивостта".

Сега авторите ще търсят други подобни вещества.

Проблемът с резистентните към антибиотици бактерии

Специалистите смятат, че 40% от общия брой на хората, заразени с резистентен към бактерии или вируси щам, вероятно да умрат.

Според изследователите, нарастващата резистентност на бактериите към антибиотици и вируси не е проблем на близкото бъдеще, а на днешния ден. Факт е, че резистентните щамове, вече са толкова широко разпространени, че много от стандартните хирургически операции са по-опасни, отколкото преди няколко десетилетия и при случайно заразяване на пациента, просто няма с какво да бъде лекуван.

Учените казват, че се връщаме към Средновековието - заради бактериите и вирусите става твърде рисковано да се трансплантират и отстраняват органи, да се лекуват хронични и онкологични заболявания.

В момента специализирани агенции на ООН и представители на Световната здравна организация активно работят за да се намери най-доброто решение на проблема. Учените не само развиват ново поколение антибиотици, към които бактериите и вирусите не са развили резистентност, но и създават списък от мерки, които трябва да бъдат взети, за да се избегне катастрофа от общочовешки мащаб.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.