
Стремежът на птицевъдите да увеличат теглото на пилетата несъзнателно предизвиква лекарствената резистентност на бактериите. Това се случва до голяма степен благодарение на антибиотиците, използвани в силната индустриализация на производството на пилетата.
Всяка година приблизително 600 милиона души или почти 1 на всеки 10 души, се разболяват от хранителни инфекции на Е. coli и салмонела. Смъртността е особено висока сред децата. Повечето от тези заболявания са причинени от резистентни на антибиотици бактерии и повечето от тях са от промишлено произведени пилета, според журналиста и сътрудник на National Geographic Марън Маккена (Maryn McKenna), автор на книгата "Голямото пиле: Невероятната история за начина, по който антибиотиците създадоха модерното селско стопанство и промениха начина, по който се храни светът" (Big Chicken: The Incredible Story of How Antibiotics Created Modern Agriculture and Changed the Way the World Eats).
Марън Макена (Maryn McKenna) с книгата й.
От една страна пилетата от деликатес се превърнаха в безвкусна индустриална стока, от друга - учените се опитват да потушат огнищата на резистентни на Салмонела инфекции при хората, а болните пилета живеят в отвратителни условия на пренаселеност. никога невиждайки слънчева светлина, пише Science news.
Антибиотиците са в основата и на двата кошмара, твърди Маккена.
Фермерите започват да използват лекарствата след проучвания през 40-те, които показаха, че антибиотиците увеличават мускулната маса. Това означава, че птиците стават по-големи и растат по-бързо с по-малко фураж. Днес едно пиле тежи два пъти повече от връстника му преди 70 години и достига тегло за клане два пъти по-бързо.
Ако тази история има злодей, това е Томас Джюкс (Thomas Jukes), чиято благородна цел е да нахрани човечеството с евтини протеини. През 50-те години Джюкс е изследовател в Лабораториите Ладърли (Lederle Laboratories), които са сред първите производители на антибиотици. Той прави едни от най-ранните проучвания за влиянието на антибиотиците като стимулатори на растежа. Джюкс забелязва, че бактериите развиват резистентност, но не вижда риск за пилетата, пише Маккена. Джюкс роптае срещу усилията през 70-те за регулиране на употребата на антибиотици в животновъдството, и до смъртта си през 1999 г., отказва да признае недостатъци в практиката.
В САЩ повече от 15 500 тона антибиотици на година отиват за животни, които се отглеждат за месо, което е четири пъти повече от използваните за хората.
Почти цялото използвано количество не е за лекуване на инфекции, а за стимулиране на растежа. Животните получават антибиотици в своята храна и вода всеки ден от живота си. Вече има солидни доказателства за пряката връзка между употребата на антибиотици във фермите и резистентните към антибиотици инфекции при хората.
Глобалната борба срещу антибиотиците започна от учен на име Ефрем Саул Андерсън (Ephraim Saul Anderson). Той забелязва, че нещо се случва с болестите от хранителен произход - те стават устойчиви на антибиотици. Особено сериозно е положението в Мидълзбро, в Йоркшир, където броят на децата, починали от резистентните на антибиотици E.coli, е най-голям. Такава мащабна епидемия не е виждана никога преди това.
Както става ясно от изследванията на Андерсън, инфекцията може да бъде проследена до претъпканите с антибиотици селскостопански животни, които създават резистентни бактерии, които после достигат до хората. Идеята остава спорна, докато през 1971 г. я приема Парламентът на Англия, която става първата страна, забранила някои антибиотици в животновъдството. Това дава пример за скандинавските страни, всички страни от ЕС и много по-късно - САЩ.
Историята на Маккена има почти щастлив край. През 2014 г. ресторантът за бързо хранене Chick-fil-A обяви, че в рамките на пет години спира да сервира пилета, напомпани с антибиотици. Други като Кентъки Фрайд Чикън (до 2018 г.), Макдоналдс, Subway (до 2025 г.) и Walmart вземат решение да последват примера им.
Но все още не сме вън от опасност, предупреждава Маккена. Тя сравнява антибиотичната резистентност с изменението на климата, като я нарича "огромна заплаха, създадена в продължение на десетилетия от милиони погрешни индивидуални решения и от действията на индустрията".
Още по темата

Земята
Учени от различни дисциплини предсказват скорошен Апокалипсис за човечеството

Животът
Открита е първата смъртоносна, устойчива на антибиотици, гъбичка (видео)

Медицина
Американка е починала от опасна бактерия, която не се влияе от нито един антибиотик

Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
21919
1
19.09 2017 в 13:01
Вкусът започна да се връща - определено преди ограничаването на антибиотиците.
Последни коментари
Peter Petrov
След многократни експлозии нов тест за мегаракетата на Мъск
поп Дръвчо
Гледайте за първи път на живо как новооткритият "междузвезден посетител" 3I/ATLAS се устремява към нас
Bai Tanas
Как е миришел Древният Рим? Честно казано - ужасно!
Прост Човек
Стъклените бутилки съдържат 5 до 50 пъти повече микропластмаси от пластмасовите бутилки
dolivo
Най-старите "човешки" фосили в Япония, се оказаха нечовешки, твърди ново проучване