Oктопод използва жилещите органи на медузите за защита и нападение (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 30 март 2017 в 10:04 3839 0

Един от най-загадъчните обитатели на океана, гигантският дълбоководен октопод със седем пипала Haliphron atlanticus, преследва и лакомо похапва медузи, а след това използва жилещите им пипалата, за да хване повече плячка, разказва IFLScience.

За откритието се съобщавав списание Scientific Reports.

Разглеждайки видеозаписи учените от Изследователския център при Аквариума Монтърей Бей (MBARI) в Калифорния и забелязват у октоподите странни желеобразни нишки, които са принадлежали на медузи.

Медузите могат и да са заплаха за летовниците на плажа и за риболова, но за някои дълбоководни видове те са изключително примамлива храна. Макар че са пихтиести същества, изградени предимно от нискокалоричен желатин, учените разкриха, че всъщност все повече и повече хищници (от сепията до рибата тон) хапват с апетит това безгръбначно.

Видът достига до 4 м дължина и може да тежи до 75 кг. и е храна основно на кашалоти, акули и риби. Haliphron atlanticus не е застрашен от изчезване, намира се в изобилие в океана, най-често по крайбрежието.

Haliphron atlanticus. Снимки: Richard E. Young

Стратегиите по намирането на храни и взаимовръзката хищник-жертва при много дълбоководни океански организми все още са непознати за изследователите. Затова и учените остават изумени когато с помощта на дистанционно управлявани подводни апарати забелязват три от тези мистериозни създания, носейки се с останки от медузи в пипалата си. Два от октоподите са видени край Калифорния, а един - в Хавай. Заради големите им размери се предполага, че всички забелязани октоподи са били женски.

Липсвали са пипалата на медузите и репродуктивните им органи, които съдържат по-голяма част от хранителните съставки, затова учените предполагат, че са били изядени. И тъй като октоподите са държали медузата откъм гърба, учените смятат, че използват парещите им пипала, за да си улавят още храна - трик, забелязан в най-малко още два други вида октоподи.

На сушата учените предприемат пътуване до Хамбургския зооложки музей в Германия, за да разследват стомашното съдържание на пет запазени октопода от вида Haliphron atlanticus. Резултатите потвърждават, че тези четириметрови октоподи наистина се хранят с медузи. И тъй като пък Haliphron atlanticus биват изяждани от големи риби, акули и дори кашалоти, то медузата се оказва важна част от хранителната верига в океаните.

Източник: Monterey Bay Aquarium Research Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !