Орангутан в зоопарк забременя въпреки контрацепцията (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 декември 2016 в 14:30 10629 1

Кредит Adelaide Zoo

Карта, 34-годишен орангутан е бременна, въпреки че е била на контрацептиви.

34-годишната орангутанка на име Карта е загубила всичките си шест бебета от 1995 г. насам в резултат на усложнения, свързани с анатомията й.

Затова е започнала да получава орален контрацептив от няколко години. Въпреки това, "природата си каза думата", според специалиста по висши примати Джоди Елън (Jodie Ellen), пише IBTimes.

"Надеждите са големи, че нашата любима Карта ще има успешна бременност, нещо, което ние смятаме, че тя заслужава", заяви биологът. "Това не бе планирана бременност, но природата си каза думата и смятаме да продължи с бременността, защото суматранските орангутани са критично застрашени в дивата природа и е важно да се размножава този вид преди да изчезне от планетата завинаги". 

Има по-малко от 7000 суматрански и борнейски орангутани, останали в дивата природа и ако сегашните тенденции продължат, те могат да изчезнат в родните им местообитания в следващите 10 години. В момента популацията им намалява с около 1 000 всяка година.

Поради тази причина има програми за размножаване в зоологически градини по целия свят, за да се запази вида.

Последната бременност на Карта завършва с раждане на мъртво дете. Оссвен това Карта има затруднения и при кърменето. Сестра й, която се намира в зоологическата градина в Денвър изпитва същите проблеми, като служителите на зоопарка се е наложило да допълват храненето на бебето, за да оцелее, обяснява Джоди.

Усложненията при бременност не са рядкост сред маймуните и зоологическата градина сега планира да следи отблизо орангутанката с надеждата, бременността й да премине гладко. "Ние ще направим всичко по силите ни, за да подкрепим нашата Карта. Ние сме я изследвали в продължение на години и е организирана програма за допълнително хранене на място, така че можем да помогнем за храненето на бебето, когато се роди", добавя Джоди.

"Имаме група от специализиран персонал, които ще формират екип за първична медицинска помощ и ще бъде на място 24 часа на ден, когато се появи бебето. ... Ние сме настроени сега положително, защото сме на прав път и знаем защо Карта е имала толкова много неприятности в миналото и се надяваме, че този път ще можем да й помогнем за бебето, която тя толкова заслужава".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

12.12 2016 в 16:30

Непорочно зачатие...

Интересно как са решили, че че човешките контрацептиви стават за маймунье?