29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Още едно изследване разби мита, че многото ваксини претоварват детската имунна система

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 март 2018 в 00:15 46350
Снимка: Positive Life

Родителите не са склонни да ваксинират децата си по много причини, но един от най-упоритите аргументи е страхът от "претоварване" на имунната система.

Няма недостиг на изследвания по темата, които да показват, че няма причина за безпокойство, така че не би трябвало да е изненада, че и последното изследване подкрепя същото.

Много млади родители се тревожат - бебето изглежда крехко и всяка следваща ваксинация в нарастващия график ги кара да поставят под съмнение рисковете.

Още по-трудно е да се види голямата картина, особено когато липсват напомняния за опасните епидемии такива, каквито е имало в миналото.

В страни като САЩ това нежелание води до това, че ваксинациите на 10 - 15% от децата под 2-годишна възрас се забавят или отхвърлят.

Новото проучване, проведено от екип от медици от САЩ, прие по-практически подход към въпроса дали ваксините могат да компрометират имунната система на бебетата като изследват процента на инфекциозни заболявания при ваксинирани и неваксинирани деца.

Това изследване е публикувано в JAMA

При изследването на медицинските досиета на 944 деца на възраст между 2 и 4 г. учените проверяват дали излагането на сравнително голям брой антигени поражда по-голяма вероятност детето да се зарази с друг вид инфекциозен агент.

Отговорът е ясен: "не". Те не откриват абсолютно никаква значима разлика между бебета, които са имали кумулативно излагане на антигени - т.е. много ваксини - и тези, които не са ваксинирани.

Много млади родители се тревожат - бебето изглежда крехко и всяка следваща ваксинация в нарастващия график ги кара да поставят под съмнение рисковете. Снимка: Pexels

Антигените, съставящи схемата на ваксиниране, са капка в морето в сравнение с огромната зоологическа градина от микроби, с които новородените се сблъскват, напускайки утробата и с които имунната система на бебето трябва да справи в първите няколко години от живота си.

Изследване, проведено през 2005 г. от екип датски изследователи подложи на проверка редица потенциални начини, по които ваксините могат да причинят повече щети, отколкото да предотвратяват, като използва база данни на повече от 800 000 деца, като установи, че ваксините не повишават риска от хоспитализация.

Приемането на резултатите от тези данни обаче зависи от доверието към източника, което не се получава естествено за много хора с различни вярвания и идеологии.

Радостно е, че проучване, проведено миналата година, показва, че броят на хората, които се колебаят или отказват да ваксинират децата си, вече не се увеличава.

Няма съмнение, че спорът за ваксинациите ще продължи дълги години и ще има още проучвания.

Но досега с увереност да се каже, че ваксините са много по-безопасни от алтернативата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.