13 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Основни съвети как да проверяваме и редактираме правописа ни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2016 в 16:20 109414

Най-вероятно, след като напишем нещо, го изчитаме още веднъж. Но изчитането не е същото като проверката на правописа. Кои са най-лесните начини да проверим дали сме написали нещо грамотно и разбираемо ни информира Grammarly.

Четете на глас. Повечето хора не четат на глас, освен ако не им се налага да го правят пред аудитория. Когато правим проверка обаче, аудиторията сме самите ние. Да чуем думите от текста ни може да ни помогне да уловим грешки, които без да искаме може да отминем с погледа. Изследване е показало, че мозъкът разбира познатите думи много бързо, без да има нужда от осмислянето на всяка буква.

Четете отзад напред. Когато четем нормално, от началото до края, ние ментално свързваме смисловите връзки, за да разберем контекста. Въпреки това неразбирането на контекста е много важно при проверката на текста. Така можем да се съсредоточим върху всяка дума или изречение без контекстът да ни разсейва. Когато сме принудени разглеждаме думите поотделно, е много по-лесно да видим граматичните грешки или пропуснати букви.

Четете няколко пъти. Може да се окаже, че откриваме грешка при всяко ново четене. Някои редактори препоръчват изчитане на текста с цел намирането и премахване на една и съща грешка навсякъде, където я има, а след това ново изчитане с цел намиране на друга грешка. Така например, може да прочетем веднъж текста с цел оправяне на сбъркан словоред, след това да го прочетем пак с цел махане на грешки в правописа, особено на имена и термини. Препоръчително е да поглеждаме из речниците, когато използваме непознат термин. Също така е добре да следим за чести грешки, които редовно откриваме в текстовете ни. Не на последно място, когато променим нещо, е хубаво да препрочетем целия абзац отново.

Прочетете текста утре. Някои автори обичат да проверяват текстовете си веднага щом станат или винаги, когато са най-съсредоточени. Проверката на текст с бистър ум е най-ефективна. Ако някакъв краен срок не ни позволява да отделим цял ден между написването и проверката, то трябва поне да отделим колкото се може повече време между тези две задачи.

Четете всичко. Не трябва да ограничаваме четенето с цел проверка само до основния текст. Важно е да се уверим, че и заглавията, надписите и бележките под линия също нямат грешки.


BioHazard 06.01 2016 в 20:21 4
+ 0
- 1
Така като гледам, някой май е прескочил някои от часовете в 4-то отделение ;)
high 05.01 2016 в 18:24 3
+ 3
- 6
Не съм чел статията, но тази статия за кое отделение ? Защото така поднесената тема конкурира урок, който се учи в 4 отделение, например....:)
поп Дръвчо 05.01 2016 в 17:19 2
+ 10
- 0
Пиши пиян, редактирай трезвен. Това май на Хемингуей беше методика
Инжа 05.01 2016 в 16:58 1
+ 1
- 1
Да не е "правописа си" ?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.