05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

От захарта се оглупява

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2018 в 00:00 90541
Снимка: Groupon

"Захарната кома" - временна загуба на висши познавателни функции, заради поглъщането на обилно количество сладкиши, съдържащи захарни подсладители - не е мит.

Учени от Нова Зеландия установиха, че простите захари като глюкозата могат да забавят когнитивните (познавателните) функции и предизвикват в пъти намаляване на вниманието и реакциите.

Тяхното двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване наскоро бе публикувано онлайн в научното списание Physiology & Behavior.

"Аз съм очарован от начина, по сетивата ни влияят на нашето поведение и оказват влияние върху ежедневния ни живот", разказва авторът на изследването Мей Пън (Mei Peng), преподавател по сензорни науки в Университета на Отаго. "По-специално, как консумацията на захар може да промени начина, по който работят нашите мозъци. В случай на възприятието на сладкото, ние сме еволюирали, за да можем да усещаме този вкус".

За да направят оценка на въздействието на захарта на умствената дейност, учените от университета в Отаго, Нова Зеландия, прилагат пакет от когнитивните тестове върху 49 доброволци 20 минути след като са погълнали един от трите вида захар: глюкоза, захароза (рафинирана захар), фруктоза (плодова захар) или изкуствен подсладител (сукралоза) като контрола.

Глюкозата и фруктозата са прости молекули захари, наречени монозахариди, като захарозата има по-голяма молекула, съставена както от глюкоза, така и от фруктоза. Тестовете са включени три добре проучени задачи, при които се знае, че се използват префронталния кортекс на мозъка - зоната, свързана с висщата мисловна дейност и решаването на задачи. 

Изследователите също така измерват нивата на глюкоза в кръвта на участниците по време на изпитването.

Авторите установиха, че отделните индивиди събират значително по-малко точки от тестовете след поглъщането на напитката, съдържаща глюкоза или захароза в сравнение с другите, получили фруктоза или плацебо. Вредното въздействие на глюкозата и захарозата е по-силно, ако участникът е употребил напитката след 10-часово гладуване.

Човешкото тяло превръща в захароза глюкозата и фруктозата. Но за разлика от глюкозата, фруктозата не преминава през кръвно-мозъчната бариера. 

Мозъчните клетки използват предимно глюкоза, която осигурява високото им потребление на енергия. Организмът разгражда захарозата в монозахариди и превръща на фруктозните молекули в глюкоза, преди горивото да премине през кръвно-мозъчната бариера.

Въпреки зависимостта на мозъка на глюкоза, някои скорошни данни показват, че бързото нарастване на нивата на кръвната захар може да доведе до когнитивен дефицит. Хората с диабет, които имат цял живот нестабилни нива на кръвната захар, се знае, че имат повишен риск от деменция.

"Въпреки, че размерът на извадката е относително малък, наблюдаваният ефект е съществен", заяви Пън в PsyPost. "Бъдещите изследвания трябва да определят количествено кои области на мозъка, се променят след консумацията на захар - с помощта на техники на неврообразната диагностика. Това ще ни помогне да разберем по-добре как възниква дефицитът на вниманието след консумацията на захар".


kopcho
Рейтинг : 1029
03.02 2022 в 09:27 1
+ 0
- 0
С алкохола пък ефектът е още по-силно изявен! :)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.