Откриха бяло джудже с изцяло кислородна атмосфера

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 април 2016 в 11:01 9122 0

Размерите на бяло джудже в сравнение със Земята.

За първи път е наблюдавано бяло джудже с атмосфера изцяло кислородна атмосфера.

Докладът за откритието на такъв обект, по-рано предсказван само теоретично, е публикуван в списание Science.

По-голямата част от звездите в крайна сметка се превръщат в бяло джудже - малък, горещ и изключително плътен обект, направен от остатъчния материал от ядрото на звездата. Теорията на еволюцията на звездите предполага, че белите джуджета са предимно от хелий, въглерод и кислород, но дори и малко количество водород или хелий да има като по-леки елементи те плуват на повърхността и крият основната съставка.

Но откритото от немски и бразилски астрономи бяло джудже SDSS J124043.01 + 671034,68 преравяйки данните за повече от 4,5 милиона звезди, събрани в продължение на 15 години от SDSS (Sloan Digital Sky Survey), не се е развило по класическия сценарий.

Бялото джудже е с много екзотична атмосфера, 99.99% състояща се от кислород и само незначителни примеси на неон, магнезий и силиций. Това е крайно необичайно в нашата доминирана от водород и хелий Вселена.

Причините за това не са ясни, но се предполага, че с течение на годините, леките елементи са отлетели в космоса. Но остава въпросът къде са по-тежките елементи, които не се намират в атмосферата на това бяло джудже?

Водещият автор на изследването, проф. Суза Кеплер (Souza Kepler) смята, че виновник за изчезването им може да е втора звезда, с която бялото джудже някога е било в двойна система. Звездата може да е привлякла външните обвивки на бялото джудже, оголвайки слоевете чист кислород.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !