27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха най-големия кратер на Земята от последните 100 000 години

Ударният кратер е вторият открит в Китай

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 март 2022 в 10:10 151650
Кредит: изображение от Земната обсерватория на НАСА, използвайки данни от сателита Landsat от Геоложката служба на САЩ.

Кратер с форма на полумесец в Североизточен Китай държи рекорда като най-големият ударен кратер на Земята, образуван през последните 100 000 години.

Преди 2020 г. единственият друг ударен кратер, открит някога в Китай, е открит в крайбрежната провинция Ляонин, съобщава в изявление на Земната обсерватория на НАСА. След това, през юли 2021 г., учените потвърждават, че геоложка структура в планинската верига Малък Син'ан се е образувала в резултат на космическа скала, ударила Земята.

Екипът публикува описание на новооткрития ударен кратер през същия месец в списание Meteoritics and Planetary Science.

Кратерът Илан (Yilan) е с размери около 1,85 километра и вероятно се е образувал преди около 46 000 до 53 000 години въз основа на радиовъглеродното датиране, получено от органични остатъци и сажди, открити в слоеве от седименти, покриващи разбитата гранитна скала. Изследователите са събрали тези проби от седимент, като са извадили сондажно ядро ​​от центъра на кратера, съобщава Forbes.

Под повече от 100 метра слоести езерни и блатни седименти лежи близо 320-метрова плоча от брекчиран гранит (гранит, съставен от много скални фрагменти, споени заедно от застинала магма), установи екипът. 

Изследователите смятат, че скалата е била разбита на парчета от мощен сблъсък. Разтопените и кристализирали отново гранитни късове предполагат, че скалата е била бързо нагрята до над 1200 градуса и впоследствие охладена на мястото на удара.

Петрографските изследвания на неразтопените гранитни късове в брекчиирания гранит показват наличието на минерали като "шоков" кварц - кварцови кристали с ясно изразен модел на успоредни, равнинни пукнатини, резултат от ударни вълни, преминали през скалата.

Екипът също така открива капковидни стъклени фрагменти и парчета стъкло, пробити с малки дупки, направени от газови мехурчета - тези характеристики също показват, че там се е случил удар с висока интензивност, уточнява НАСА.

Част от южния ръб на кратера Илан липсва, така че геоложката структура изглежда с форма на полумесец отгоре, съобщава Global Times. Такива ударни кратери с форма на полумесец са относително рядкост на Земята, разказва Чън Мин (Chen Ming), един от авторите на статията и научен сътрудник от Института по геохимия в Гуанджоу.

През октомври 2021 г. спътникът Landsat-8 засне поразителна снимка на северния ръб на кратера и учените сега разследват как и кога южният ръб е изчезнал.

Учените откриха метеоритен кратер с форма на полумесец в провинция Хейлундзян в Североизточен Китай, за който се твърди, че е най-големият кратер от удар на метеорит със Земята, по-млад от 100 000 години. Откритието е публикувано в изследователска статия в научното списание Meteoritics & Planetary Science на 29 юли, в съавторство с китайски учени от Института по геохимия Гуанджоу, Китайската академия на науките и учени от Виенския университет в Австрия. Снимка: Sina Weibo

Кръстен на близкия град Илан, кратерът Илан се смята, че се е образувал преди около 47 000 до 53 000 години . Въз основа на тази млада възраст е напълно възможно ударът на 100-метровия метеорит да е бил наблюдаван от хора, живеещи в Сибир и Азия по това време.

До момента на Земята са открити около 190 потвърдени ударни кратера. Най-старите структури са на възраст 2 милиарда години. Вероятно е имало много повече в миналото, но ерозията и тектоничната активност са унищожили повечето следи от каквото и да е въздействие върху Земята. Само Луната е осеяна с 30 000 кратера. Смята се, че няколко кратера са погребани под по-млади седименти или ледени шапки или са скрити в океана.

„Последните“ ударни кратери на Земята са 100-километровият кратер Попигай в североизточен Сибир и 85-километровият залив Чесапийк във Вирджиния, и двата датирани на около 35 милиона години. 24-километровият ударен кратер Риес в Германия е датиран на 14 милиона години. Ротер Кам е кратер в Намибия с диаметър 2,5 км и възраст 3,7 милиона години. Кратерът Улф Крийк в Западна Австралия, образуван преди около 300 000 години и с диаметър 0,8 км.

През 2018 г. бе обявено откриването на два около 30 км широки кръгови басейна под ледника Хайавата, Гренландия,. Въз основа на дебелината на леда и скоростта на ледена ерозия, възможните кратери се оценяват на възраст над 100 000 години, но произходът на въздействието остава непотвърден. Кратерът Теноумер в Мавритания, голям кратер с диаметър около 1.8 км, образуван преди по-малко от 30 000 години, е обявен за рухнал вулкан.

По-рано най-скорошният потвърден кратер от удар е известният метеорен кратер в Аризона, създаден преди около 49 000 до 50 000 години, с диаметър 1,2 км - малко по-малък от кратера Илан. Единственият друг потвърден ударен кратер в Китай е кратерът Сиуйен (Xiuyan) в провинция Ляонин, с диаметър 1,8 км и неизвестна възраст.

Справка:

Yilan crater, China: Evidence for an origin by meteorite impact
Ming Chen,Christian Koeberl,Dayong Tan,Ping Ding,Wansheng Xiao,Ning Wang,Yiwei Chen … 
Meteoritics and Planetary Science, https://doi.org/10.1111/maps.13711

Източници:

Scientists uncover the largest crater on Earth under 100,000 years old
Nicoletta Lanese, Live Science.

Largest Most ‘Recent’ Meteorite Impact Crater On Earth Found In China
David Bressan, Forbes


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.