17 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха нова популация на рядък вид тигри в Тайланд (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 март 2017 в 13:01 59371
източник: DNP/FREELAND

Откриха нова популация на застрашения от изчезване Индокитайски тигър (Panthera tigris corbetti) в джунглите на национален парк в Източен Тайланд, съобщиха природозащитници.

Организациите Freeland и Panthera са успели да заснемат с камера семейство с поне шест тигърчета.

Бракониерството и загубата на местообитания са намалили глобалната популация на този подвид до едва 221 тигри. Националният природен резерват Huai Kha Khaeng в Тайланд е единственото познато място за размножаване на Индокитайския тигър. Природозащитниците обясняват новата популация с антибракониерските усилия на тайландските власти.

"Това е първото доказателство за размножаване на тигри в Източен Тайланд за последните 15 години", гласи прессъобщение на организациите Freeland, която се бори с трафика на животни, и Panthera, която работи за опазване на дивите котки. Едва в 8% от територията на тигрите има размножаващи се популации, докладват от Panthera. 


"Необичайното възраждане на тигрите в Източен Тайланд е чудо", коментира Джон Гудрич (John Goodrich), директор на програмата за тигри в Panthera.

"Въвеждането на патрули срещу бракониерите в този район изиграха важна роля в опазването на популацията на тигрите, като им осигури безопасна среда за размножаване. Ние обаче трябва да останем бдителни и да продължим с тези усилия, защото добре въоръжените бракониери продължават да бъдат основна заплаха", отбелязва и директорът на националните паркове в Тайланд Songtam Suksawang.

Тайланд беше първата държава в региона, която изчерпа своите гори до такава степен, че през 80-те години обяви пълна забрана на сеченето на дървета. Броят на тигрите в страната през 2000-та година е достигнал до няколко малки и откъснати семейства. Повсеместната незаконна експлоатация на горите и тигрите и в съседните държави тогава стига до там, че индокитайските тигри напълно изчезват в Камбоджа, само броени екземпляри остават в Лаос и Виетнам, а в Мианмар броят им е бил значително намалял.

Оттогава тези държави значително подобряват своите стратегии за опазване на видовете. Това позволява на малки популации индокитайски тигри в Тайланд да се възстановят в някои райони, въпреки че са изчезнали в други. В момента Камбоджа, Лаос, Мианмар и дори Виетнам имат множество девствени гори с популации от тигри. 

Броят на дивите тигри по света е намалял от 100 000 преди един век до 3 900 в наши дни, съобщават в изявлението си двете организации.

Източник: Daily mail


+ 3
- 0
У нас като се чуе че в някоя река има риба бракониерите я стерилизират.

Интересно, дали тамошните бракониери правят нещо различно?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.