Откриха забранени химикали на дъното на океана в изключително високи концентрации

Антония Петрова Последна промяна на 14 февруари 2017 в 17:27 10055 0

амфипод
източник: Newcastle University

Химикали, забранени през 70-те години на миналия век, са открити по най-дълбоките места на Тихия океан, съобщава ВВС като цитира ново изследване. Учените са останали изненадани от относително високите концентрации на замърсители като РСВ и PBDE в дълбоките морски екосистеми. Широко разпространени през по-голямата част на 20-и век, тези химикали бяха обявени за токсични и натрупващи се в околната среда.

Резултатите са получени от екип на Университета в Нюкасъл (University of Newcastle), воден от д-р Алън Джеймисън (Alan Jamieson), и оповестени в списание Nature Ecology and Evolution. Учените са проучили нивата на замърсители в мастната тъкан на амфиподите (вид ракообразни) дълбоко под повърхността на Тихия океан.

Животните са взети от дъното с помощта на специално конструирани "модули", спуснати от лодка над Марианската падина и над падината Кермадек, които са дълбоки над 10 километра и са разделени една от друга от над 7000 километра. 

Източник: NPG

Откритите в амфиподите замърсители включват полихлориран бифенил (PCB) и полибромирани дифенил етери (PBDE), които са били широко използвани в електрическите изолатори и противопожарни ретарданти. Производството на PCB е забранено в САЩ през 1979 г. и от Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсители - договор на ООН, подписан през 2001 г. От 30-те години до 70-те, когато са забранени, общото световно производство на тези химикали се изчислява в порядъка на 1,3 милиона тона. Попаднали в природата чрез индустриални инциденти и течове от сметища, тези замърсители са устойчиви на естествено разлагане. 

В проучването си авторите изтъкват, че ще бъде трудно да се обобщят открититие нива на замърсяване в по-широк аспект, отчасти защото предишни изследвания на замърсяване са събирали своите измервания по различни начини. Учените обаче изтъкват, че в Марианската падина най-високите нива на РСВ са 50 пъти по-големи от откритите в ракообразни от наводнените полета при устието на река Ляохе - една от най-замърсените реки в Китай.

"Амфиподите, които проучихме, съдържаха нива на замърсяване подобни на откритите в залива Суруга в Япония, една от най-замърсените индустриални зони в северозападния Пасифик", обяснява д-р Джеймисън. Неговият екип предполага, че РСВ и PBDE са дошли в Тихия океан чрез замърсени пластмасови отпадъци и чрез мъртви животни, потънали на океанското дъно. След това те са били погълнати от амфиподите и други дълбоководни създания.

Авторите на проучването предупреждават, че дълбокият океан може да се превърне в помийна яма или сметище за замърсители. Химикалите се натрупват чрез хранителната верига, така че когато достигнат дълбокия океан, концентрациите са много по-високи от тези на повърхността. 

"Въпреки че авторите са измерили количествените концентрации на PCBs and PCBE в ракообразните от хадалната зона, източникът на неразпадащи се замърсители в тези райони и механизмът за тяхната доставка продължават да бъдат неизвестни", казва от своя страна Катрин Дафърн (Katherine Dafforn) от Университета на Нови Южен Уелс, Австралия (University of New South Wales), пред ВВС. "Нещо повече, необходими са изследвания на токсичните ефекти на тези замърсители и техния потенциал да увеличават концентрацията си хранителната верига", добавя тя.

Според Катрин Дафърн обаче, екипът е успял да "представи ясно доказателство, че дълбокият океан, макар и далечен, всъщност е силно свързан с водите на повърхността и е изложен на значителни концентрации на произведени от човека замърсители".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !