Открит е най-ранният пример за размножаване на многоклетъчни организми

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 16:11 9694 0

Тази илюстрация показва колония Fractofusus. (CG Kenchington)

Меко, подобно на папрат, същество се е възпроизвеждало в древните океани на Земята преди около 565 млн години, което го прави най-ранният известен пример за създаване на потомство в сложен организъм, установи ново проучване.

Статия за това изследване на учени от университета в Кеймбридж (Великобритания) под ръководството на д-р Емили Мичел (Emily Mitchell) е публикувана в списание Nature.

Проучването показва, че древни организми, известни като рангеоморфи използват сложна двойна стратегия в размножаването си, която предполага участието на три "поколения".

Те са били едни от първите сложни животни на Земята и са обитавали океаните по време на късния период Едиакарий (неопротерозойската ера), преди 580 - 541 млн година, точно преди ерата камбрий. Рангеоморфите можели да достигнат 2 метра дължина, но повечето са били около 10 см. Те са били много примитивни животни, не са имали уста, не са имали и други органи, не са можели да се движат и вероятно са абсорбирали хранителни вещества от водата, заявиха изследователите.

Въпреки че учените ги смятат за първите животни, досега не ясно с абсолютна точност към кое царство на живота могат да бъдат отнесени. Те са живели в дълбините на океаните, където слънчевата светлина не прониква, което означава, че не са растения, но и няма анатомични доказателства, че са животни или гъби.

Тялото им е било съставено от разклонени каналчета на четири нива и леко напомняло на листата на съвременните папрати, разказва сайта Live Science.

Близък план снимка на вкаменелости на Fractofusus. Снимка: EG Mitchell

Учените от Кеймбридж анализирали отпечатъци на Fractofusus, един от род рангеноморфи, от едиакарски скали около Нюфаундленд (Канада), където са най-добре запазените останки от живи същества от този геоложки период.

Като анализирали разположението на отпечатъците на рангеноморфите, биолозите от Кеймбридж установили, че тези същества са използвали две стратегии на размножаване. Първото им поколение, заселило се на някаква територията се раждало от донесени от водата спори (вероятно образувани по полов път) . Следващите поколения се размножавали чрез пъпкуване като родителският организъм пуска по-малки израстъци, т.е. по безполов начин.

"Размножаването по този начин направило рангеноморфите много успешни, защото така са успявали в началото бързо да овладяват нови територии, а след това също толкова бързо да ги заселват," - коментира д-р Мичъл. - "Способността на тези организми да превключват между два различни модела на възпроизводство показва колко сложен е тяхния модел, което е изненадващо, защото по това време повечето от другите форми на живот са изключително примитивни".

Рангеоморфите наистина се разпространяват в едиакарските морета много добре, но в началото на следващия, период камбрий, който принадлежи вече към друга епоха - палеозой, внезапно изчезнали - вероятно неиздържайки на конкуренцията на фауната от Камбрийския взрив. Затова няма останали техни "роднини" сред живите организми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !