07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открит е нов прародител на човека в Етиопия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 май 2015 в 11:28 74380
Снимка: Yohannes Haile-Selassie

Международен екип учени обявиха за откриването на неизвестен досега вид австралопитек, човешки праотец, който е живял по едно и също време и рамо до рамо с прочутата Луси,  преди повече от 3 милиона години.

Новият вид се нарича Australopithecus deyiremeda. Тези австралопитеци са живели на територията на днешна Етиопия преди около 3,3-3,5 милиона години. Останките са намерени само на 35 км от мястото, където са открити тези, на смятаните досега за най-стар вид австралопитек - Australopithecus afarensis, които включват и Луси.

През 2011 г. на територията на областта Атар в Етиопия са открити фрагменти от горна и долна челюст.

Новият вид Australopithecus deyiremeda, съчетава черти и на маймуни и на човек, както вида на Луси, Australopithecus afarensis, но са достатъчно различни, за да се обоснове признаването му за отделен вид, заявяват учените, обявявайки откритието си в сряда, 27.05.

С помощта на радиометрия и палеомагнитна датировка, учените установили приблизителната възраст на находката. Сега експертите нямат никакво съмнение, че това е нов вид. Тези австралопитеци имат мощни челюстни кости и дебел зъбен емайл, вероятно защото са използвали груба храна.

Скелетът на Луси е намерен също в Атар, Етиопия през 1974г. Живяла преди около 3,2 милиона години, висока 105 см, с тегло 27 кг. Структурата на скелета показва, че се е движела изправена на два крака. Смята се, че Луси е починала на 25-30 години. 

Ново откритие косвено потвърждава хипотезата за съвместното съществуване през плиоцена на няколко възможни предци на човека.

"Те може да са били съперници, ако са експлоатирали едни и същи ресурси или са имали сходни стратегии на препитание", каза Йоханес Хайле-Селасие (Yohannes Haile-Selassie), палеонтолог от природонаучния музей в Кливланд, ръководител на изследването, публикувано в списание Nature тази седмица.

Стоматологичните разлики подсказват, че са имали различни диети, което означава, че вероятно не са се конкурирали за едни и същи ресурси.

Друг човешки предшественик, Kenyanthropus platyops, е живял също сравнително наблизо, в Кения.

Нашият вид, хомо сапиенс, се е появил преди 200 000 години. Учените смятаха досега, че има само един човешки прародител - Луси - по времето отпреди 3 - 4 млн години.

"Историята става все по-сложна, тъй като още клонове се добавят към човешкото филогенетично дърво", - заяви палеонтологът Стефани Мелило (Stephanie Melillo) от Института Макс Планк, катедра по човешка еволюционна антропология.

Така, че въпросът кой е най-старият прародител на човека, остава открит.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.