Открита е изключителна колекция от бронзови статуи в Италия (видео)

Богатата колекция от статуи е от преходния период между етруските и римляните

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2022 в 09:10 3422 0

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

При разкопки на мрежа от бани в Сан Кашано дей Бани, близо до Сиена, са открити над 20 добре запазени бронзови статуи, запазени в пластове кал под басейни с термална вода. Археолозите наричат ​​находката „много значима“ и „изключителна“ заради нейната възраст и състояние.

Мястото се захранва от геотермални извори, които етруските са използвали за снабдяване на комплекса Balnea Clusinae с вода със средна температура 42 °C.

Според легендата мястото е основано от етруският цар Порсена, въпреки че археолозите предполагат, че комплексът е построен от етруските през III в. пр. н. е., два века след предполагаемото му царуване.

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

По време на римската епоха спа центърът става популярна атракция заради терапевтичните ползи, дължащи се на богатото съдържание на калций и магнезий във водата, а видни личности като Цезар Август са били чести посетители. През V в. от н.е. басейните са запечатани с тежки каменни стълбове, което оставя статуите в запазено състояние.

След премахването на стълбовете археолозите откриват 24 статуи, които датират от преди около 2300 години. Най-забележителната от тях е статуя на спящ ефеб (в древногръцкото общество млад мъж, който е достигнал възрастта, на която придобива всички права на гражданин), лежаща до Хигия - богиня от гръцката, както и от римската митология, която се свързва със здравето, чистотата и хигиената (от името ѝ произлиза думата "хигиена").

Артефактите са били открити с близо 6000 бронзови, сребърни и златни монети, потънали в калта, което е спомогнало за тяхното запазване. Археолозите, които проучват района от 2019 г. насам, са открили и няколко други по-малки статуи заедно с монетите и бронзовите произведения на изкуството.

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

Екипът открива и статуя на Аполон, както и статуи, изобразяващи матрони, деца и императори, а също и хиляди монети. Първоначалният анализ показва, че статуите са изработени на място през II и I в. пр. н. е. и вероятно са били оставени в басейните заедно с оброчните дарове в посвещение на боговете.

"Това е най-голямата находка от статуи от древна Италия и е единствената, чийто контекст можем да реконструираме изцяло", коментира Якопо Таболи (Jacopo Tabolli) от Университета за история на Сиена (Universita per Stranieri di Siena).

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

След допълнителен анализ и консервация артефактите ще бъдат преместени в сграда от XVI в., закупена наскоро от Министерството на културата в град Сан Кашано, а курортният комплекс ще бъде превърнат в археологически парк.

Източник:

Italian Archaeologists Discover ‘Exceptional’ Bronze Statues in Tuscany, ARTnews

Ornate collection of ancient bronze statues discovered in Tuscany, Heritage Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !