08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открита е изключителна колекция от бронзови статуи в Италия (видео)

Богатата колекция от статуи е от преходния период между етруските и римляните

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 ноември 2022 в 09:10 59440
Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

При разкопки на мрежа от бани в Сан Кашано дей Бани, близо до Сиена, са открити над 20 добре запазени бронзови статуи, запазени в пластове кал под басейни с термална вода. Археолозите наричат ​​находката „много значима“ и „изключителна“ заради нейната възраст и състояние.

Мястото се захранва от геотермални извори, които етруските са използвали за снабдяване на комплекса Balnea Clusinae с вода със средна температура 42 °C.

Според легендата мястото е основано от етруският цар Порсена, въпреки че археолозите предполагат, че комплексът е построен от етруските през III в. пр. н. е., два века след предполагаемото му царуване.

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

По време на римската епоха спа центърът става популярна атракция заради терапевтичните ползи, дължащи се на богатото съдържание на калций и магнезий във водата, а видни личности като Цезар Август са били чести посетители. През V в. от н.е. басейните са запечатани с тежки каменни стълбове, което оставя статуите в запазено състояние.

След премахването на стълбовете археолозите откриват 24 статуи, които датират от преди около 2300 години. Най-забележителната от тях е статуя на спящ ефеб (в древногръцкото общество млад мъж, който е достигнал възрастта, на която придобива всички права на гражданин), лежаща до Хигия - богиня от гръцката, както и от римската митология, която се свързва със здравето, чистотата и хигиената (от името ѝ произлиза думата "хигиена").

Артефактите са били открити с близо 6000 бронзови, сребърни и златни монети, потънали в калта, което е спомогнало за тяхното запазване. Археолозите, които проучват района от 2019 г. насам, са открили и няколко други по-малки статуи заедно с монетите и бронзовите произведения на изкуството.

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

Екипът открива и статуя на Аполон, както и статуи, изобразяващи матрони, деца и императори, а също и хиляди монети. Първоначалният анализ показва, че статуите са изработени на място през II и I в. пр. н. е. и вероятно са били оставени в басейните заедно с оброчните дарове в посвещение на боговете.

"Това е най-голямата находка от статуи от древна Италия и е единствената, чийто контекст можем да реконструираме изцяло", коментира Якопо Таболи (Jacopo Tabolli) от Университета за история на Сиена (Universita per Stranieri di Siena).

Кредит: Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena

След допълнителен анализ и консервация артефактите ще бъдат преместени в сграда от XVI в., закупена наскоро от Министерството на културата в град Сан Кашано, а курортният комплекс ще бъде превърнат в археологически парк.

Източник:

Italian Archaeologists Discover ‘Exceptional’ Bronze Statues in Tuscany, ARTnews

Ornate collection of ancient bronze statues discovered in Tuscany, Heritage Daily


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.