Открита е най-старата форма на изкуство от Британските острови

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 август 2020 в 09:15 8364 0

Кредит S Bello et al/PLOS One/2020

На снимката виждате най-старата форма на изкуство, откривана някога на Британските острови. И докато трудно бихме могли да я сравним с шедьоври като Мона Лиза, абстрактно гравираните камъни представляват рядък пример на художествено изразяване от Британия през ледниковия период. Находката е описана с списание PLOS One

Десетте гравирани камъка са открити в Ле Варин в Джърси, великобритански остров на около 28 километра от бреговете на Северна Франция. В района има селище, някога обитавано от мадленската култура - ранна култура на ловци-събирачи, живяла в Западна Европа преди 23 000 до 14 000 години.

Археолози от Музея за естествена история в Лондон, Университета на Нюкасъл и Университета на Йорк провеждат наскоро микроскопски анализ на фините линии, издялани в камъните. Освен потвърждението, че линиите не са просто случайни драскотини от хилядолетия износване, а са нарочно направени като символ на артистично изразяване, анализът хвърля светлина и върху начина, по който са получени тези следи.

"Микроскопският анализ показва, че много от линиите, включително и извитите концентрични форми изглежда са направени с наслояване или повтарящи се издълбавания, което предполага, че е малко вероятно да са получени от употреба на камъните с функционална цел", обяснява д-р Силвия Бело (Silvia Bello) от Музея за естествена история. "Основната част от фигурите са напълно абстрактни, но други може би изобразяват основни форми като животни, пейзажи или хора. Това силно предполага, че плочките от Ле Варин са гравирани с цел артистична декорация".

Д-р Бело допълва, че е трудно да се определи защо са създадени тези праисторически творчески предмети. Но изглежда те са имали само временно значение, сякаш са били ценени само в момента на създаване. Според Бело това значително се различава от съвременното Западно понятие за предмет на изкуството.

Анализът на линиите разкрива как са били гравирани камъните. Кредит: S Bello et al/PLOS One/2020

"Доказателствата от Ле Варин предполагат, че гравирането е било кратко и е имало само временно значение, много различно от възприятието ни за предмет на изкуството. Гравюрите на каменните плочки от Ле Варин са направени върху мек камък", допълва д-р Бело. "Дейността по гравирането вероятно е образувала прах в каналите, което ги прави временно видими. Тя бързо се разнася, което означава, че линиите са били ясно забележими само в момента на изработването. В този контекст актът на гравирането, вероятно контекстът и моментът, когато това се случва, са били по-важните компоненти на процеса, вместо предмета, който се гравира."

Камъните са открити заровени в пръстта в древното селище. Основавайки се на мястото, където са открити, екипът предполага, че камъните са били част от нещо като декоративно огнище. 

"Беше трудно да различим плочките от естествената геология на мястото - трябваше да обърнем всеки камък", допълва д-р Ед Блинкхорн (Ed Blinkhorn) геоархеолог в Университетския колеж в Лондон и директор на разкопките на мястото. "Откриването им измежду огнища, ями, специални инструменти и хиляди парчета кремък показва, че създаването на изкуство е било важна част от дейностите на мадленската култура, както в лагерите, така и в пещерите".

Появата на изкуство е от голям интерес за антрополозите и други учени, занимаващи се с историята на праисторическите хора, защото разкрива напредъка в човешките култури, като развитие на абстрактна мисъл, на комплексно общуване и повишен усет за естетика.

Източник: IFLScience - This Is The Oldest Artwork Ever Discovered In The British Isles

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !