Открити са най-древните стрели, използвани някога извън Африка

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юни 2020 в 09:23 2417 0

Кредит M.C. LANGLEY

Артефакти, открити в Шри Ланка, включително и кост, с която може би са изработвани мрежи (горе), зъб от маймуна, вероятно използван като нож (средата) и вероятно костен връх на стрела (долу).

Ново проучване, публикувано в списание Science Advances, предполага, че хората в дъждовните гори на Южна Азия започват да ловуват с лъкове и стрели преди около 48 000 години.

Артефакти от малки кости със заострени върхове, открити в пещера в Шри Ланка, представляват най-ранните доказателства за използване на лък и стрела извън Африка, разказва екип учени, ръководен от археолога Мишел Лангли (Michelle Langley) от Университета Грифит в Брисбейн, Австралия. 

Микроскопски анализ на 130 такива костни върхове разкрива повърхностни пукнатини и други наранявания, предизвикани от сблъсък при висока скорост, вероятно защото тези артефакти са използвани като върхове на стрели, предполагат Лангли и колегите й. Вдлъбнатини и износване в основата на костните върхове показват, че са били прикачени към тънки дръжки. Но учените смятат, че върховете, открити в пещерата Фа-Хиен, датирани на възраст 48 000 до 34 000 години, са твърде къси и тежки, за да са били изстрелвани с лък. Ловът със стрели в Шри Ланка вероятно е бил съсредоточен върху маймуни и по-малки животни като катерици, смята Лангли. Останки от такива същества са намерени в същия слой, както и костните върхове.

Много доказателства сочат, че в Африка ловът с лък и стрели датира от преди повече от 60 000 години, обяснява Марлиз Ломбард (Marlize Lombard), археолог от Университета на Йоханесбург, която не е част от изследването.

"Няма да съм изненадана ако открием ловуване с лък и стрела, свързано с някоя група Homo sapiens от преди 65 000 години, без значение от местоположението", допълва Ломбард. 

Микроскопският анализ на този костен връх, открит в Шри Ланка, (показан от двете страни) предполага, че вероятно е служил като връх на стрела преди около 48 000 години. Кредит: M.C. LANGLEY et al., Science advances 2020

Въпреки това Ломбард остава скептична за находките от Шри Ланка докато не се направи компютърно томографско сканиране с висока резолюция, за да се определи дали при тези артефакти има следи от сблъсък с висока скорост. Тази техника е помогнала да се определят и други върхове на стрели, включително такива на 60 000 години, открити от Ломбард и екипа й в Южна Африка.  

Други находки от пещерата Фа-Хиен Лена, включително части от кости, може би използвани за направата на дрехи и мрежи, както и мъниста, показват, че през каменната епоха, когато хората са достигнали до гъстите гори на Южна Азия, е възникнал цял набор от комплексни поведения. Няколко заострени кости изглежда не са били прикачвани към дръжки и вероятно са били използвани за риболов или като зъбци на капани за животни, предполага Лангли. Други 29 останки от кости изглежда са били използвани за направата на дрехи или мрежи от животински кожи или растителни влакна. 

Доказателствата за символично поведение на това място идват от три мъниста, направени от черупки, и други три, изработени от минерал, източник на багрилото охра. Парчетата охра с пробити дупки, вероятно са били нанизани заедно, за да бъдат съхранени за бъдеща употреба, а не като украшения, смята Лангли. Откритите парчета червени, жълти и сребърни пигменти вероятно са били използвани, за да се украсяват телата или предмети.

(A и B) Вероятно декорирана шпатула или совалка от кост; мъниста от черупки от Conus spp (С до Е) и Nassariidae (F и G); мъниста от охра (Н до К и О), както и използвани жълто (L) и червено (М) и сребристо багрило (N). Кредит: M.C. LANGLEY et al., Science advances 2020

Тези артефакти подкрепят идеята, основана на редица археологически открития в Африка, че комплексното поведение, сходно с това на съвременните хора, се е появило отдавна в еволюцията на Homo sapiens - преди 100 000 години или повече и включва откриване на начини за приспособяване към нови среди, предполага Лангли. Тя допълва, че това, което изследователите на еволюцията наричат "съвременно" поведение, "е въпрос на гъвкавост и приспособимост към широк набор от ситуации".

Източник: Science news - Clues to the earliest known bow-and-arrow hunting outside Africa have been found

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !