Открити са останки на гигантски четириног прилеп

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 юни 2015 в 12:32 3038 0

Кредит Rod Morris/Live Science

Съвременните Mystacina в Нова Зеландия.

Преди около 16 милиона години гигантски прилеп е тичал на четири крака из субтропичните джунгли на днешна Нова Зеландия, установи ново проучване.

Новооткритият вид прилеп Mystacina miocenalis е огромен, около три пъти по-голям от съвременните прилепи, съобщиха изследователите. Той е родствен на Mystacina tuberculata, прилеп, който и днес все още живее в горите на Нова Зеландия.

За откритието съобщава изданието Live Science, а докладът за него е публикуван в списание PLoS One.

И двата съвременни вида Mystacina търсят храна главно върху клоните на дърветата и по земята, върху която бягат като се опират на сгънатите си крила. Смята се, че прилепите са се отказали да лятат, защото на островите липсват хищници.

Досега учените не са намирали древни фосили, които да показват еволюционната история на Mystacina.

Костите на гигантския прилеп са намерени на дъното на езерото Мануерикия в Южния остров. Там през миоцена (преди 19-16 мил. години) е имало гъста джунгла. Зъбите на тогавашните Mystacina били подредени по същия начин, като показва, че са се хранели по сходен начин: цветен нектар и прашец, плодове, насекоми, паяци.

"Нашето откритие показва за първи път, че прилепите Mystacina са били в Нова Зеландия още преди повече от 16 милиона години, обитаващи места с много сходни [със съвременните] растения и хранителни източници," - разказва водещият изследовател, палеонтологът, Сюзан Ханд (Suzanne Hand), доцент в Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) в Австралия.

"Размер на прилепите са строго ограничени до разходите за енергия за полета и ехолокация. За да уловят плячка в тъмното, трябва да бъдат малки, бързи и точни."- казва Ханд. - "Необичайно големият размер на този изкопаем прилеп показва, че той е летял още по-малко [от съвременните] и е събирал от земята по-тежка плячка и по-големи плодове, отколкото живите му братовчеди".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !