Открити са следи от една от най-ранните войни в човешката история

Никола Кереков Последна промяна на 22 януари 2016 в 10:29 6402 1

Кредит Marta Mirazon Lahr & Fabio Lahr

Част от находките на мястото на клането на територията на съвременна Кения в Африка

Преди около 10 000 години, малка група мъже, жени и деца са били пленени от враждебно племе, след което били вързани и застреляни със стрели и пребити до смърт. Останките от пребитите им тела паднали в лагуната на близко разположеното езеро и били консервирани в наносите в продължение на хилядолетия.

Война? Войната изглежда никога не се променя. Останки на същинско клане открити в езерото Туркана край Натарук в Кения показват, че ожесточените конфликти са били част от живота дори на нашите предци, ловците събирачи.

При десет скелета изкопани от мястото са установени следи от насилствена смърт, включително удари и порезни наранявания по главата. Две от телата имат парчета обсидиан от върхове на остри оръжия в себе си, вероятно от стрели. Разположението на телата на други двама предполага, че ръцете им са били вързани, когато са умрели.

Черепът на един от скелетите открити край езерото Туркана в Кения (Снимка: Nature)

Обекта, датиран на около 10 000 г. е единственото известно свидетелство за праисторическо клане при групи от ловци събирачи, твърди Марта Мирисон Лар (Marta Mirazón Lahr) от Университета в Кембридж, чиито екип анализирал скелетите. "Става дума за конфликт между две групи, който включвал голям брой хора и затова аз лично го определям като малка война," твърди тя. "Свидетелства като това, преди появата на уседнали общества, преди да имаме селища или гробища, е наистина уникално."

При разкопките са открити и парчета от други скелети, включително такива от малки деца. Първия скелет открит от научния екип бил на мъж със забито в земята лице, пребито до смърт.

"Нанесените травми на този мъж включват натрошаване на страничната и предната част на главата, предизвикано от многобройни фрактури по продължението на целия череп, като врата също е счупен. Затова смятам, че втория удар вероятно го е убил," смята Лар.

Д-р Марта Мирасон Лар и Юстус Едунг, заснети след разкопаването на скелета на жена, открита в наносите на лагуна на 30 км. западно от езерото Туркана

Другите скелети също имали следи от удари по главата, четири от тях имали травми приличащи на попадения от стрели, докато други имали травми по коленете, ръцете и ребрата. 

Една от жертвите е била млада жена открита в седнала поза. "Тя е била с ръце скръстени между краката, седяща на кръстосаните си крака. Това предполага, че тя е била завързана по времето, когато е умряла," твърди Лар. "И е била бременна, така че това се отрази много силно на всички от екипа." Останките от 6 до 9 месечно бебе са били намерени в коремната кухина на скелета.

На снимката: скелетът на бременната жена в поза, която предполага, че ръцете й са били вързани.

Причината за нападението може да е била набег за ресурси, като територия или риба от близкото езеро, предполагат от екипа. Освен това, тогава агресията може да е била стандартен отговор при среща между различни групи хора, както е при шимпанзетата.

"Тъй като няма праисторически доказателства за това, не можем да кажем със сигурност," коментира Мирасон Лар. "Може двете групи да са се срещнали, докато са събирали храна и едните от тях да са носили оръжия и да са се атакували едни други." 

Друга възможност, според нея, е да е имало местно общество, което умишлено да е било атакувано от друго - като набег за ресурси.

Войните са били обичайни за човешката история, но до каква степен се е практикувало такова насилие в праисторически времена е обект на спорове. Изглежда че конфликтите са били чести между уседналите общества, но сред ловците събирачи, доказателствата за насилие между групите са изключително редки.

"Но от време на време на археолозите им провървява и се натъкват на ситуация подобна на тази в Помпей, където определено събитие е съхранено сякаш е замръзнало във времето и това ни позволява да реконструираме даден действителен момент от миналото," коментира Къртис Марийн (Curtis Marean) от Щатския Университет на Аризона в Темпе. "В случая става дума за свидетелство от такова събитие, при което група от ловци-събирачи са били избити при битка край бреговете на това езеро."

Върховете на стрелите и остриетата открити в телата са направени от обсидиан, който не се е откривал лесно като суров материал в района. Това предполага, че нападателите са дошли от другаде.

Какво ги е мотивирало не е сигурно. "Смятам, че е ясно, че в случая най-вероятно става дума за умишлено нападение - за какво точно не е ясно, но определено е за някакви ресурси," коментира Франсес Ривера (Frances Rivera), съавтор в изследването. "Може да става дума за териториален конфликт или може да е заради рибата в лагуната, а може да е и някой друг фактор."

Богатата среда може да създава условия за конфликт. "По това време е имало много различни животни в огромни количества," твърди Мирасон Лар. "Но това също е била опасна среда и може би именно защото са имали толкова ресурси, те не са се местели. Затова те оставали на такива места за по-дълги периоди и това ги е направило уязвими на нападения и кражби."

Марийн също е съгласен, че това е било важен фактор в случая. "За да се получи вътрешногрупов конфликт трябва да има някаква база за препитание на основата на обилни и предвидими ресурси," отбелязва той. Езерото може да е осигурявало точно такива условия.

По материали от: Nature, DOI: 10.1038/nature16477

Източник: New Scientist и Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 00:59

Да се очиства Земята от нас по-скоро