07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отровна риба нахлува в чужди екосистеми, нарушавайки биоразнообразието (видео)

Рибата-лъв успешно се приспособява към различни води и унищожава местните видове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 юли 2016 в 11:00 64260
Снимка: http://www.livescience.com

Рибата-лъв (Lionfish) е един изключително красив обитател на морския свят, обагрена в ярки цветове и контрастни ивици и реещи се перки. Но не красотата обаче интересува учените, а начинът, по който тя нахлува в чужди екосистеми, като по този начин нарушава местното биологично разнообразие.

Тези риби са широко разпространени в Южния Пасифик, но непрекъснато търсят нови места, където нямат естествени врагове. Според ново проучване, публикувано в сп. Science, видът вече е създал голяма колония в Средиземно море, където преди не е  срещан.

Наблюденията на водолази и местни рибари показват, че рибата-лъв е завзела почти всички части от югоизточното крайбрежие на Кипър и унищожава характерните за мястото обитатели.

По думите на Деметрис Клету (Demetris Kletou), директор на Лабораторията за изследване на околната среда в Кипър, тази риба е забелязана за първи път в Средиземно море през 1990 г. Регистрирани са общо 19 риби, които оттогава се чифтосват и хвърлят хайвера си всеки четири дни през цялата година и така прозивеждат повече от 2 милиона яйца на всеки 12 месеца.

Бързото им възпроизводство ги превръща в доминиращ вид, които се храни с местните видове и унижощава биоразнообразието в морето.

Затоплянето на климата на планетата, а оттам и на морската вода, позволява на рибата-лъв да се разпространява още по-лесно и успешно. Пропуск за нахлуване в чужди обитания се оказва разширяването на Суецкия канал.

„Лъвовите риби“ са идентифицирани за първи път във водите около Флорида през 1980 г. Според изследователите, оттогава насам много други по-безпомощни срещу хищника видове са започнали да изчезват. Учените са притеснен, че много други видове около югоизточните води на САЩ и Карибско море ще останат в историята.

Все още не е ясно как точно рибата-лъв се разпространява на толкова далечни разстояния. Вероятно чрез презокенските кораби тя „преплува“ през целия свят, но изненада за учените е колко добре се адаптира в най-различни морски среди, независимо от температурата и солеността на водата. Това, разбира се, я прави още по-опасна и борбата срещу нея изглежда обречена.

Изследователите очакват процеса на колонизиране в различни морета да продължи и занапред и евентуално – да има исторически трагичен ефект върху живота на много други морски обитатели.

Материалът е публикуван в Live Science.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.