Папагал с увредена човка се е научил да използва инструменти за почистване и подреждане на перата си

Ваня Милева Последна промяна на 14 септември 2021 в 00:01 12995 0

Брус. Кредит: Patrick Wood/University of Auckland

Биолози са открили, че Брус - новозеландски папагал кеа (Nestor notabilis) с увреждане на човката в резервата за диви животни Willowbank в Крайстчърч - е използвал малки камъчета, за да се грижи за тоалета си.

Това е особено вълнуващо за биолозите, тъй като това е първото научно наблюдение на папагал, използващ камъче по този начин.

„Сред птиците инструментите за самообслужване изглеждат рядко срещани в дивата природа, въпреки няколко единични съобщения за това поведение при папагали в плен“, пишат изследователите в новия си документ, публикуван в Scientific Reports.

"Тук показваме, че Брус, папагал с увреждания, с липсваща горна половина на човката си, умишлено използва камъчета за почистване и подреждане на оперението си".

Брус държи различни предмети. Кредит: Bastos et al., Scientific Reports, 2021

Почистване и подреждането на оперението (или т.нар. "прининг") може да изглежда като дейност, без която папагалът би могъл да живее, но е от решаващо значение за хигиената на птиците и поддръжката на перата. Тази грижа помага на птиците да премахнат прах, мръсотия и паразити и им позволява да подравнят перата за изолация, хидроизолация и оптимална аеродинамика.

Това също така гарантира, че ще изглеждат най-добре за потенциални партньори.

Обикновено кеа - застрашен вид папагал, който се среща само на Южния остров на Нова Зеландия - използва мощните си клюнове, за да оправи тоалета си.

Но Брус е намерен през 2013 г. в дивата природа още млад, тежко ранен с липсваща горна половина на човката си. Въпреки че неговите пазачи не са сигурни как се е случило това, те смятат, че това може да е резултат от капан.

Така че, без подходящ клюн, с който да се грижи за перата си, Брус се е приспособил невероятно добре към живота без горен клюн - вместо това използва различни инструменти като камъчета между долния клюн и езика си, за да си помогне да се справи с тези задачи.

"Да се ​​използва индивидуален иновационен инструмент в отговор на увреждане показва голяма гъвкавост в интелигентността. Тези птици са способни да се адаптират и гъвкаво да решават нови проблеми", коментира един от авторите на изследването, изследователката на когнитивните умения при животните Амалия Басто (Amalia Basto).

"Камъчетата, които той взема, бяха различни от тези, които взема друг кеа, те винаги бяха с определен размер. Това сочи към умишлен акт: да намери начин да се погрижи за перата си без горната половина на човката си".


Камъчетата на Брус. Кредит: Bastos et al., Scientific Reports, 2021

"В над 90 процента от случаите, когато Брус взема камъче, той го използва за почистване, в 95 процента от случаите, когато Брус изпуска камъчето, той взема отново или го заменя, за да възобнови прининга", пишат изследователите.

"Брус избира камъчета със специфичен размер за пречистване, а не на случаен принцип от наличните камъчета в неговата среда, никой друг кеа в неговата среда не използва камъчета за почистване".

Все повече се трупат доказателства за използването на инструменти в животинския свят. Враните са много добри в това, какадутата могат да правят свои собствени инструменти, а дори и октоподите използват инструменти като защита срещу нежелано внимание.

Справка: Bastos, A.P.M., Horváth, K., Webb, J.L. et al. Self-care tooling innovation in a disabled kea (Nestor notabilis). Sci Rep 11, 18035 (2021). https://doi.org/10.1038/s41598-021-97086-w

Източник: A Disabled Parrot in New Zealand Has Taught Himself to Use Tools For Self-Care, sciencealert
JACINTA BOWLER

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !