Първата пастафарианска сватба в България

"Докато Летящото спагетено чудовище ни раздели"

Ваня Милева Последна промяна на 01 юли 2016 в 19:05 37962 0

Кредит Наука ОFFNews

Почти всеки е присъствал на сватба, но едва ли на такава. Защото това е първата, не само в България, но и в Стария и Новия континент, пастафарианска сватба. Досега имало само още една - в Австралия.

В 17:30 ч., 1 юли, петък, група млади хора се събра пред Музея "Земята и хората", за да почетат младоженците "архимакарон Стефан Кирязов" и "преблажената Николет Стефанова". Те са пастафарианци - последователи на една пародийна религия, която почита ЛСЧ - Летящото спагетено чудовище.

Името на тази религия идва от растафарианството и италианската "паста" и е основана от Боби Хендерсън през 2005 г. - в знак на протест срещу решението на департамента на образованието на Канзас за въвеждане в училищната програма на концепцията за "Интелигентния дизайн" като алтернатива на еволюционната теория. В отворено писмо на сайта си Хендерсън провъзгласява вярата си в свръхестествен Създател от паста и кюфтета - Летящото спагетено чудовище (Flying Spaghetti Monster) и призовава за изучаване в училищата на пастафарианството наравно с други религии, като по този начин използва аргумента reductio ad absurdum (довеждане до абсурд).

Сватбата се състоя неслучайно в петък. Това е свещеният ден за пастафарианците, защото светът е създаден за 4 дни от ЛСЧ, а всеки петък е религиозен празник. Олтарът на пастафарианската църква е масата.

Младоженците бяха бракосъчетани сред огромните кристали в музея от новоръкоположения пастор Димитър Дачев, с гевгир на главата, който държеше в ръцете си една от свещените библии на пастафарианците - "Вселената в орехова черупка" от Стивън Хокинг. Други свещени текстове за пастафарианците са написани от Айнщайн, Дарвин, Ръсел, Докинс.

Пастапасторът Димитър Дачев по време на церемонията размахваше и черпак - вероятно символ на изобилната храна, която така високо ценят последователите на тази религия.

"Днес сме се събрали, защото Стефан и Николет в момент на страст и алкохолно опиянение са позволили на гените си да се съчетаят и сега искат от църквата да признае семейната им единица едва ли не със задна дата. Както знаете, някои от брадатите ми колеги не гледат с добро око на двойки, които пристъпват към съвкупление преди поповете формално да им позволят. Ние не сме такива обаче - нашата църква не само не отрича предбрачния секс, но даже го насърчава. Ние, пастафарианците, вярваме, че сексът далеч няма само репродуктивна функция." - започна церемонията пастапасторът.

И продължи:

"Ти, Николет, съгласяваш ли се в богатство и бедност, в цикъл и главоболие да подаряваш поне един и качествен оргазъм на седмица по един или друг начин?

Да!

Ти, Стефан, съгласяваш ли се да доставиш всички удоволствия, които тя поиска, дори и да са толкова мръсни, че да накарат Саша Грей да се изчерви?

Да!

Стефан, обричаш ли се цял живот на шопска салата и боб с лук, заради нея?

Да!

Николет, ще му четеш ли хороскопа всяка неделя сутрин до края на дните ви?

Не!"

Тук настъпи кратко объркване, но все пак страстите се успокоиха, след като се разбра, че Николет не чете хороскопи, защото "не вярва в глупости" - като една истинска пастафарианка.

"Ти, Стефан, приемаш ли Николет за своята съпруга да я обичаш и развеселяваш с шегички и разтриваш краката й, когато е схваната, докато смъртта или непреодолимо различие в характерите ви раздели?

Да!

Ти, Николет, приемаш ли Стефан за съпруг да го обичаш и да му даваш леген, когато е прекалил с пиенето и чаша вода на сутринта, докато смъртта или някоя с 20 години по-млада ви раздели?

Да!"

Церемонията завърши с размяна на гевгири и традиционното мятане на букет.  

Щастливите младоженци и развеселените гости излязоха навън. Нейде на югоизток от притъмнялото небе се чуват гръмотевици - воплите на един позабравен бог, който сега е само атмосферно електрическо явление. 

Екипът на НаукаOFFNews с първия в България пастапастор Димитър Дачев:

БТВ също отрази събитието:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !