11 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първата вълча глутница от 200 години се появи в Дания (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 май 2017 в 11:55 98150
Снимка: Naturhistorisk Museum, Aarhus Universitet

Датски учени обявиха, че отново в страната има вълча глутница след над 200 години.

Вълци не са били виждани в Дания до преди пет години, когато в Ютланд е бил забелязан един. Тогава се появиха надежди, че женски и мъжки ще се срещнат и ще се чифтосат и произведат нови вълци, съобщава Copenhagen Post. Това вече е официално потвърдено.

ДНК от пробите от изпражненията потвърждават, че една самка се е настанила в Западен Ютланд и че ако вече няма малки, то е само въпрос на време преди да се появят. Кадри на CCTV пък показват двойка вълци да обикаля заедно из региона.

Снимка: Naturhistorisk Museum, Aarhus Universitet

"Очакваме те да имат малки през тази или следващата година", съобщи Питер Сунде (Peter Sunde) от Университета "Аarhus" за националната телевизия DR. Сунде отбелязва, че вълците се размножават през пролетта затова вълчицата много вероятно да подготвя бърлога в околността. Фактът, че двойката е заедно, означава, че те вероятно все още нямат малки, тъй като в този случай мъжкият би ловувал сам. Вълците се събират по двойки за един сезон, за да се размножават.

Експерти смятат, че появилата се женска е "имигрант" от провинция Шлезвиг-Холщайн в Германия, като е пропътувала разстояние от около 550 км от родните си земи, съобщава Berlinsgke newspaper. Много е вероятно още вълци да предприемат подобно пътуване през следващите години. Тази самка е пристигнала в Дания миналото лято. Вълците се нуждаят от време, за да опознаят местността и да са игурни, че има стабилен източник на храна преди да започнат да се размножават, обяснява Сунде. 

Според него, Дания е рай за вълците, тъй като има много елени и подходящи за заселване места. "Тези два вълка ще останат тук до края на живота си", отбелязва Сунде. "Щом веднъж имат малки, те няма да се преместят. Само ако женската умре, мъжкият ще започне наново някъде другаде", допълва още ученият.

В момента се смята, че в Дания има около 40 вълци, но експертите не разкриват местоположението им, безпокоейки се от общественото внимание към тях. Появата на вълци в страната обаче е тревожно за фермерите и животновъдите. През февруари се надигнаха апели за действия след поредица нападения срещу овце в Западен Ютланд. Миналият месец шест елена бяха убити в резерват, разположен край одобрена от правителството "вълча зона".

Ако през тази година се родят малки вълчета, те ще останат в бърлогата през първите си месеци и ще започват да се придвижват с родителите си някъде около октомври. "Вече е въпрос само на няколко години преди да се видят още вълчи глутници в Дания", коментира Сунде. "Дори ако тази двойка няма малки, трябва да приемем, че ще дойдат нови вълчици. Очакваме още вълчи двойки да се настанят в Ютланд през следващите пет години", заключава ученият.

Какви са последиците за екосистемата от присъствието на този хищник, можете да се види от видеото за ефектите от новонастаняването на вълци в Националния парк "Йелоустоун" в САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.