21 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първите мумии на жертвени лами от времето на инките са открити в Перу

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 октомври 2020 в 06:26 18000
Главата на една от мумиите на лами. Снимка: Antiquity Publications Ltd/L.M. Valdez et al. 2020

Археолози откриват първите познати образци на мумифицирани лами, запазени в отлично състояние и украсени с разноцветни панделки, след като са били принесени в жертва от инките в Перу преди 500 години, се съобщава в публикация в Antiquity.

Останките на естествено мумифицираните лами са открити и селището на инките Тамбо Виехо в долината Акари на южното крайбрежие на Перу и са проучени от изследователи от Университета на Калгари и екип от археолози от Университета на Хуаманга в Перу.

По време на разкопките си те откриват четири естествено мумифицирани лами под пода на сграда, както и друга лама, която е разложена, най-вероятно защото някой се е опитал да ограби останките. Наред с пухкавите мумии на ламите, са открити ярко оцветени пера от тропически птици, а също и няколко украсени морски свинчета.

Радиовъглеродното датиране предполага, че животните са били между 1432 и 1459 г. сл.н.е., малко след като регионът е заселен от инките.

За инките ламите са много повече от животни, отглеждани за месо, те играят и важна роля в тяхната култура, ритуали и политически живот. Откриването на големи пещи и други следи от храна на мястото предполага, че ламите най-вероятно са убити като някаква жертва на ритуално тържество. Това също съвпада и със специалното място на ламите в културата на инките, познато на историците.

„Историческите сведения показват, че жертвоприношенията на животни са били важни за инките, които са ги използвали като специални дарове за свръхестествените божества“, обяснява д-р Лидио М. Валдес (Lidio M Valdez), водещ автор на изследването от Университета на Калгари. „Такъв е по-специално случаят с ламите, считани на второ място след хората по жертвена стойност.“

Мястото, на което са открити мумиите на животни. Кредит: Antiquity Publications Ltd/L.M. Valdez et al. 2020

Изследването цитира и предишни археологически трудове, според които кафявите лами са били жертвани за Бога Създател (Viracocha), белите лами за Слънцето и двуцветните лами за гръмотевиците.

„Приношенията вероятно са били част от много по-големи празници и събирания, финансирани от държавата“, смятат изследователите. „Държавата привлича местните хора с храна и напитки, затвърждава политически съюзи, като в същото време жертвоприношенията позволяват на инките да претендират за земята като тяхна.“

Новото изследване открива и нещо по-изненадващо. Някои исторически сведения предполагат, че при жертвоприношенията на животни е прерязвано гърлото, но в случая няма доказателства това да се е случило с ламите. Вместо това липсата на наранявания по мумиите предполага, че те са били погребани живи.

Известно е, че инките прилагат действия, които според днешните стандарти биха били считани за необичайно жестоки. През 2019 г. археологическо проучване разкрива, че владетелите на инките демонстрират отсечените и осакатени глави на несъгласните като средство да държат народа покорен.

Източник: IFLScience - First Mummified Llama Sacrifices Discovered In Peru


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.