Първите животни на Земята са били свързани с необичайна мрежа от влакна

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 март 2020 в 00:03 9936 0

Кредит University of Cambridge

Смята се, че тези рангеоморфи са първите представители на животинския свят. Ново проучване открива, че те са свързани помежду си с нишки.

Древни същества, подобни на папрат, познати като рангеоморфи, може би не са били толкова самотни, колкото се предполага досега. Нишки, открити във фосили на половин милиард години, намерени в Нюфаундленд, Канада, предполагат, че общности от тези древни животни може би са се свързвали помежду си с мрежа от тънки влакна. 

Не е ясно каква е била точно функцията на тези влакна. Предположенията варират от споделени корени за предпазване от силните течения, през "тръбопроводи" за споделяне на хранителни вещества до средство за възпроизвеждане.

Първият живот е бил микроскопичен. Преминаването към по-големи организми, живеещи в общества се случва по-късно през периода едиакарий преди 571-539 милиона години. В началото на този период доминират рангеоморфите. Въпреки че те нямат обособени уста или други органи и са вкоренени на място към морското дъно, се смята, че рангеоморфите са първите животни. Най-близкият им съвременен еквивалент са коралите, които приемат хранителни вещества от заобикалящите ги води. 

"Изглежда тези организми са били способни бързо да колонизират дъното и често виждаме един доминантен вид в тези фосилни легла", обяснява д-р Алекс Лиу от Университета Кеймбридж. Все още не е ясно как са постигнали това. 


Художествена интерпретация на свързването между рангеоморфите. Кредит: Charlotte Kenchington/University of Cambridge

В своята публикация в списание Current Biology, Лиу съобщава за наличието на нишки, свързващи фосилите на рангеоморфи от Нюфаундленд. Влакната с дължина най-често между 2 и 40 см, но в някои случаи достигащи до 4 метра, са открити на пет места. Лиу и съавторите на изследването смятат, че може би това са универсални белези за общностите от рангеоморфи, но изключително тънките им диаметри 0,01 - 0,1 см предполагат, че те могат да се наблюдават само в най-добре запазените фосили. Някои от нишките се разклоняват или формират кълба преди да се насочат навън. 

Въпреки че целта на тези връзки остава неизяснена, авторите имат няколко теории. Ягодите използват нещо подобно за безполово възпроизводство, но ако това е единственото им предназначение, не би следвало да свързват рангеоморфи със сходни размери, както е открито всъщност. 


Рангеоморфи, свързани с влакна между основите си. Кредит: University of Cambridge

Алтернативна възможност е тези нишки да са нещо като котва, задържаща ги едни за други, за да устоят по-лесно на подводни течения и бури.

Споделянето на хранителни вещества, подобно на обмена между преплетените корени на съвременните дървета, също е възможно обяснение и е възможно тази мрежа, свързваща рангеоморфите, да е изпълнявала няколко функции едновременно.

"Винаги сме разглеждали тези организми като индивиди, но открихме, че няколко отделни члена на един и същи вид могат да са свързани с такива влакна, подобно на социалните мрежи в реалния живот", обяснява Лиу. "Може би е необходимо да направим повторна оценка на по-ранни изследвания върху това как тези организми взаимодействат и специално как се съревновават за пространство и ресурси на океанското дъно".

Източници: IFLScience - Very Early Animals Were Already Forming Social Networks

Science alert - Earth's First Animals Kept in Touch Through Complex Networks of Strange Filaments

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !