09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Патолог: Аутопсиите на случаи с COVID-19 откриват кръвни съсиреци в почти всеки орган

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 юли 2020 в 11:08 152471
Ммегакариоцити. Кредит: Wikimedia Commons

Аутопсиите на пациенти с коронавирус показват, че кръвни съсиреци от болестта присъстват не само в белите дробове, но и в "почти всеки орган", заяви патолог от Нюйоркския университет пред CNN.

Ейми Рапкевич (Amy Rapkiewicz), ръководител на катедрата по патология в Медицински център Лангон към Нюйоркския университет, определи новите констатации, които екипът й публикува в списание Lancet EClinicalMedicine миналия месец, като "драматични".

Когато вирусът бе открит за първи път, лекарите смятаха, че COVID-19 е респираторна болест като пневмонията, но вече научиха, че вирусът може да причини кръвни съсиреци. Това може да доведе до по-сериозни проблеми като инсулти, бъбречна недостатъчност, сърдечни възпаления и усложнения на имунната система.

Лекарите съобщиха по-рано, че в големи кръвоносни съдове, както и в белите дробове, сърцето, мозъка и кожата може да се появят прекомерно много кръвни съсиреци.

Новото проучване предполага, че кръвните съсиреци могат да засегнат и по-малки кръвоносни съдове.

"И това е драматично, защото макар че можеше да го очакваме в белите дробове, го открихме в почти всеки орган, който разгледахме при изследването по време на аутопсиите", споделя Ейми Рапкевич.

Трябва да се отбележи, че при аутопсиите бяха открити костно-мозъчни клетки, наречени мегакариоцити. Тези клетки "обикновено не се разпространяват извън костите и белите дробове", пояснява Рапкевич.

"Намерихме ги в сърцето и бъбреците, черния дроб и други органи", заяви тя пред CNN. „По-специално в сърцето мегакариоцитите произвеждат нещо, наречено тромбоцити, които са участници в съсирването на кръвта.“

Изследователите планират да определят връзката между големите костно-мозъчни клетки и съсирването в малки кръвоносни съдове при коронавируса.

Източник: 

Pathologist found blood clots in 'almost every organ' during autopsies on Covid-19 patients, CNN


kokoten
Рейтинг : 7440
15.07 2020 в 18:18 1
+ 5
- 1
...изключително тъпо и непрофесионално изказване и коментар на неща,които и човек в първи курс(медицина) не би представил по този начин...неразбираемо е защо се пишат такива статии...освен за едната сензация...престанете...обърквате хората още повече и създавате излишна паника с тези псевдонаучни публикации...
 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.