Philae се събуди. Какво следва от тук нататък?

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юни 2015 в 13:38 4346 0

Кредит ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Преди няколко дни всички ние научихме страхотната новина - Philae, сондата кацнала на повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко, се събуди след 211 дни в режим на хибернация.

Сондата предаде на Земята серия от данни, включително информация за състоянието си. Оказа се, че устройството функционира нормално и получава енергия, дори повече, отколкото трябва.

Апаратът Philae се спусна на повърхността на кометата не съвсем според заплануваното, попадна в сянка и след като енергийните й запаси се изчерпаха, влезе в режим на хибернация. Това стана на 15-ти ноември 2014. Но сега кометата се приближава към Слънцето, получавайки все повече и повече слънчева светлина и топлина.

Без проблеми

Сондата вече се свърза два пъти. Първият път предаде 300 пакета данни (от 8000, съхранявани в сондата). За втори път сондата влезе във връзка след няколко дни и също така даде малко информация. Оказа се, че в апарата няма повреди и работи нормално. Температурата на устройството сега е -5 ° C.

"Philae е в много добро състояние" - казва д-р Щтефан Уламек (Stephan Ulamec), ръководител на проекта Philae към Европейската космическа агенция (ЕКА). "Спускаемият апарат е готов за експлоатация."

Според ЕКА, апаратът по време на хибернация е натрупал около 8000 пакета данни, тази информация трябва скоро да попаднат в ръцете на експертите, но кога ще стане това е трудно да се каже.

Започва нова фаза

Сега апаратът е получил достатъчно енергия от Слънцето за генериране на електричеството, необходимо за работата му. Philae получава енергия в продължение на 135 минути през всеки "светъл период". Това е два пъти повече от получаваното през ноември.

В момента специалистите оптимизират орбитата на  Rosetta, така че сеансите за връзка на Rosetta с Philae да продължават по-дълго. Сега сондата има достатъчно енергия за измервания, които не изискват използването на механични инструменти. За съжаление, пробиване на повърхността на кометата все още е невъзможно.

Засега е най-важно да се гарантира по-стабилна връзка между Philae и Rosetta, защото данните, получени от сондата, се предава на Земята от Rosetta.

Най-вероятно специалистите ще снижат орбитата на Rosetta и ще я променят така, че връзката да е по-надеждна. Твърде близо до кометата е вече опасно, защото ядрото се нагрява, освобождавайки газ и прах в околното пространство. Това може да застраши Rosetta, ако станцията е твърде близо до кометата.

Според представители на екипа на проекта, ако може да се създаде надеждна връзка със сондата, учените ще могат да представят подробна програма за изследване на кометата, използвайки всички възможности на Philae.

Утре ще се проведе следващия сеанс за връзка със сондата. До началото на провеждането на научните експерименти остава около седмица.

Имайте предвид, че ако приземяването на апарата Philae беше станало през ноември по начина, по който бе предвидено, мисията щеше да завърши през март. Сега и Rosetta, и Philae вече участват в нов етап на изследванията по друг план.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !