Пикът на случаи COVID-19 не е „втора вълна“, казва СЗО. Има още едно обяснение

Ваня Милева Последна промяна на 17 юни 2020 в 13:47 6016 0

Кредит Pxhere

Много страни продължават да отварят икономиката си и много хора се опитват да възобновят чувството си за нормалност - като отидат на плаж или, в някои случаи, обратно на работа.

Но случаите на коронавирус се увеличиха.

Поне в 20 държави (включително и у нас) нарастват новите инфекции, а също и процентите на хоспитализации.

Държави като Китай също преживяват скокове в случаи на коронавирус в някои градове след отваряне на туристическите атракции, ресторанти и други бизнеси.

Но да се нарекат такива случаи "втора вълна" не е съвсем точно, заявява Майк Райън (Mike Ryan), изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в областта на здравеопазването на Световната здравна организация, на 13 юни.

"Първо и най-важното е, че по-голямата част от света в момента все още е в първата вълна на тази пандемия", отбелязва той.

Въпреки че много страни са преминали своя пик на първата вълна, това не означава, че увеличаването на случаите представлява нова вълна по начина, по който повечето учени и специалистите по обществено здравеопазване я определят.

"С други думи, болестта не е достигнала много ниско ниво, не е поддържала ниско ниво и след това да се върне след известно време по-късно през годината", обяснява Райън.

По-скоро това възраждане изглежда е свързано с повторното отваряне на обществото, което кара хората да се смесват, без непременно да практикуват физическо дистанциране.

„Изобщо не е изненадващо, че всяка страна, излизаща от това така наречено блокиране, може да има клъстери на болестта и повторното й разпространение“, пояснява представителят на СЗО.

"Това не е непременно втора вълна."

Повторното блокиране може да не е ефективно, така че правителствата се нуждаят от точни данни, за да контролират разпространението.

Райън не споменава повторното блокиране като потенциална стратегия за контрол на новите пикове на случаите, въпреки че някои региони в Китай са направили точно това и губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че това може да се случи в Ню Йорк.

Според Райън е по-добре властите да обмислят "повече малки стъпки", които да помогнат за контролирането на разпространението на вируса, докато не бъде разработена и широко разпространена безопасна, ефективна ваксина.

Например те могат да идентифицират точно откъде идват новите случаи и да приложат мерки точно в тези специфични подрегиони, а не на ниво държава. Но за целта правителствата се нуждаят от добри данни.

"Това наистина се свежда до сложността на надзора на общественото здравеопазване, способността да се тества, да се проследява информацията за вируса, докато се разпространява през общностите, и нашата способност да прилагаме мерки по начин, който не е обща мярка", отбелязва Райън.

"Без добри данни е почти невъзможно да се възприеме този подход", добавя той.

Друг ключ за контролиране на новите огнища е силната връзка между лидерите и техните общности, която дава на гражданите необходимите знания и способността да защитават себе си и своите съседи.

Подобни мерки, признава Райън, е лесно да се кажат, но не и да се изпълнят.

"Трябва да се постигне внимателен баланс между задържането на всички по домовете им и пълното потискането на предаването на COVID-19 и неблагоприятните ефекти от това върху икономиката и обществото - и този баланс не е лесен", коментира Райън.

"Това е дилема за общественото здравеопазване и тя трябва да бъде внимателно контролирана и балансирана от всяко правителство всяка минута всеки ден."

Източник:

The COVID-19 Case Spike Is Not a 'Second Wave', Says WHO. There's Another Explanation,  Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !