05 December 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

По европейски проект ученици ще могат да работят в химични лаборатории на БАН

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 November 2018 в 00:08 32070

Тази година бе спечелен европейски проект с българско участие по програма Хоризонт 2020 RIS-EIT “Raw Materials Students Internships in East South East Europe (RAISESEE-17167).

От българска страна той се ръководи от Института по органична химия с Център по фитохимия (ИОХЦФ) на Българска академия на науките (БАН).В проекта са включени участници от Италия (координатор на проекта), Австрия, Финландия, Босна и Херцеговина, Украйна, Румъния, Естония и Сърбия.

Цел на проекта е развиване на познанията и уменията на учениците от средните училища в областта на екологията и новите материали при използване на опита на водещи специалисти от БАН в тази област.

Проектът е конкретно насочен към оползотворяване на отпадъци от индустрията и селското стопанство за получаване на полезни материали (адсорбенти и катализатори).

Проектът е с продължителност 3 години и ще стартира през м. януари 2019 г.

Предвижда се специалисти от ИОХЦФ ежегодно да изнасят лекции пред ученици от средните училища по проблеми, свързани с екологията, алтерните горива, биомасата и оползотворяването й, получаване на съвременни материали и физикохимични методи за тяхното изследване.

Подбрани ученици с изявени интереси ще имат възможност всяка година в рамките на 2 седмици да работят в лаборатории в ИОХЦФ, БАН. Под ръководството на водещи специалисти ще им бъде предоставена възможност експериментално да се запознаят с процеса на получаване на нови въглеродни материали от различни отпадни суровини (биомаса, полимери и др.).

Ще бъдат изследвани свойствата на така получените материали като адсорбенти за пречистване на води от органични замърсители и катализатори за получаване на водород като алтернативно гориво. В хода на обучението учениците ще имат възможност да се запознаят и сами да проведат анализи със съвременна апаратура, налична в ИОХЦФ. В рамките на обучението се предвижда посещение на индустриалнипредприятия за запознаване на учениците с конкретен производствен процес.

Неразделна част от обучението ще бъде разпространяването на получените резултати на подходящи форуми като конференции, нощ на науката, изготвяне на постерни доклади, реферати, организиране на състезания и др.

Проектът предвижда най-добре представил се ученик да бъде изпратен през 2020 г. на подобно обучение в една от страните, партньори по проекта.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.