По-студеният, по-мрачен климат увеличава консумацията на алкохол

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 ноември 2018 в 12:47 4390 0

Кредит Unsplash

Хората, живеещи в по-студените райони с по-малко слънчева светлина пият повече алкохол, отколкото тези в по-топлите области, според нови изследвания на учени-гастроентеролози от Университета на Питсбърг, съобщава Science Daily.

Проучването, публикувано неотдавна онлайн в Hepatology, установи, че с намаляването на температурата и слънчевата светлина се увеличава консумацията на алкохол. Климатичните фактори са свързани също с прекомерното пиене и разпространението на алкохолни чернодробни заболявания, една от основните причини за смъртността при пациенти с продължителна прекомерна употреба на алкохол.

"Това е нещо, което всеки е приемал от десетилетия, но никой не го е доказал научно досега. Защо хората в Русия пият толкова много или в Уисконсин? Всеки предполага, че това е така, защото е студено", коментира водещият автор Рамон Баталър (Ramon Bataller), ръководител на отделението по хепатологията в Медицински център на университета в Питсбърг, професор по медицина в Университета на Питсбърг и асоцииран директор на Център за изследване на черния дроб в Питсбърг.

"Но не намерихме нито една научна статия, която да свързва климата с приема на алкохол или алкохолната цироза. Това е първото проучване, което систематично доказва, че в световен мащаб и в Америка, в по-студените и по-мрачните зони се пие повече и е разпространена алкохолната цироза".

Алкохолът е вазодилататор - увеличава потока на топла кръв към кожата, която е пълна със сензори за температура - така че пиенето може да увеличи чувството за топлина. В Сибир това е по-приятно, отколкото в Сахара.

Пиенето също е свързано с депресията, която се задълбочава, когато слънчевата светлина е оскъдна и въздухът е студен.

Използвайки данни от Световната здравна организация, Световната метеорологична организация и други големи публични данни, групата на Баталър установи ясна отрицателна корелация между климатичните фактори - средната температура и часовете на слънчевата светлина - и консумацията на алкохол, измерена като общ прием на алкохол на глава от населението, процента от населението, което пие алкохол, и честотата на алкохолизма.

Изследователите откриват също така доказателства, че климатът допринася за по-голямото натоварване на алкохолното чернодробно заболяване. Тези тенденции са били верни както при сравняване между различните страни по света, така и при сравнение между различните щати в САЩ.

"Важно бе да се изключат много объркващи фактори", обяснява водещият автор Меритксел Вентура-Котс (Meritxell Ventura-Cots), доктор по медицина, изследовател в Питсбъргския изследователски център за черния дроб. "Ние се опитахме да ограничим такива фактори като религията и как това влияе върху навиците на употребата на алкохол".

Когато търсят закономерности в разпространениерто на цирозата, изследователите се опиват да контролират фактори, които биха могли да влошат ефекта на алкохола върху черния дроб, като вирусен хепатит, затлъстяване и тютюнопушене.

Според авторите това изследване предполага, че политическите инициативи за намаляване на алкохолизма и алкохолните чернодробни заболявания, трябва да са насочени към географски райони, предразполагащи към употреба на алкохол.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !