Почина Мариам Мирзахани, първата жена, получила най-престижната награда за математика, медала „Фийлдс“

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 юли 2017 в 17:47 30096 0

40-годишната Мариам Мирзахани (Maryam Mirzakhani) е починала в САЩ след заболяване.

Имала е рак на гърдата, който се е разпространил в костите й, съобщи ВВС News.

Мариам Мирзахани е една от 10-те най-забележителни учени за 2014 според най-влиятелното научно списание Nature. През 2014-та тя става първата жена в историята, удостоена с най-престижната награда в областта на математиката, медала „Фийлдс“. 

Иранските официални медии и политици използваха по-стари снимки в техните социални медии, които показват косата й покрита.

Мариам Мирзахани е родена през 1977 г. в Техеран. Получава средното си образование в училището Фарзанеган, училище специално за момичета, но част от Националната организация за развитие на изключителни таланти в Иран. През 1994 г. и 1995 г. печели златни медали на международни олимпиади по математика. През 1999 г. завършва Технологичния университет "Шариф" в Техеран.

От 1999 г. живее в Съединените щати като през 2004 г. защитава докторска степен в Харвардския университет. От 2008 г. Мирзахани е професор по математика в университета в Станфорд. През 2010 г. е поканена на Международния конгрес на математиците, където изнася лекция на тема "Топология, динамични системи и обикновени диференциални уравнения."

На 5 август 2014 на Международния конгрес на математиците в Сеул са обявени имената на носителите на най-престижната математическа награда, която може да се разглежда като аналог на Нобеловите награди - медала „Фийлдс“. След 56-те досегашни победители, Мариам Мирзахани е първата жена математик печелила отличието. Това събитие е доказателство, че идеята за математиката като чисто мъжка наука постепенно отива в миналото.

"Това е голяма чест. Ще съм много щастлива, ако това окуражи млади момичета учени и математици", коментира след награждаването си Мирзахани. "Сигурна съм, че в идните години много жени ще спечелят тази награда".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !