Подводен запис на редки речни делфини показва, че те са много бъбриви

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 април 2019 в 14:37 3341 0

Арагуайски речен делфин(Inia araguaiensis) в щатския парк Cantão, Бразилия; Кредит: wikipedia
Арагуайски речен делфин(Inia araguaiensis) в щатския парк Cantão, Бразилия; Кредит: wikipedia

Арагуайските речни делфини (Inia araguaiaensis) в Бразилия са вълнуващи, но малко проучени морски животни, които едва преди пет години бяха определени за отделен вид. Ново изследване показва, че те произвеждат изненадващ диапазон от звуци, което е важна стъпка в разбирането как делфините са развили способността си да общуват, съобщават Gizmodo.

Арагуайските речни делфини за пръв път са идентифицирани през 2014г. Те живеят само в реките Амазонка, Ориноко и речните басейни в щата Токантинс в Южна Америка, където ловят риба.

Тези делфини се считат за реликтен вид, тъй като са дивергирали от други от разред Cetacea (разред, който включва делфини и китове) по-рано от други делфини. Заради тяхното уникално място в генеологичното дърво, учените ги изследват, за да разберат по-добре предците на морските делфини. Още повече, ако ги изучават в естествената им среда, учените събират повече информация за някои техни поведения, като комуникационните им способности например. 

Речните делфини, обаче, са много потайни. За разлика от морските делфини, те не обичат да привличат внимание, когато излизат да си вземат въздух. Те са по-скоро уединени с срамежливи и живеят в малки социални групи. Тези делфини са критично застрашени от изчезване и има може би не повече от 1000 екземпляра. Не се знае много за способността им да издават звуци или да общуват, но проучване от преди няколко години предполага, че те могат да издават звуци като цъкане, подсвиркване, тракане на челюст и други. 

"Основната част от изследванията на делфините в Амазонка, както и на други речни делфини по света, показваха, че те използват много малко звуци и дори, че имат проста система на общуване," разказва Габриел Мело-Сантос (Gabriel Melo-Santos), водещ автор на новото проучване и морски биолог в Университета Сейнт Андрюс. 

За щастие, група речни делфини от река Токантинс в град Мокажуба, Бразилия, са свикнали с хората. Жителите на града ги хранят на рибния пазар по брега на реката. Мело-Сантос, заедно с биолога Лаура Мей-Коладо (Laura May-Collado) от Университета във Върмонт, посещават пазара, за да изучат тази популация. Тяхното ново проучване, публикувано в PeerJ, показва, че Арагуайските речни делфини могат да произведат стотици звуци, за да общуват.

Използвайки подводни микрофони и камери, учените записват звуците и поведението на делфините. Събрани са и генетични проби, за да се определят родствените им връзки. Записани са почти 400 звука, които учените разпределят в различни групи, включително 13 вида тонове и 66 вида пулсиращи звуци. 

Три поведения на Арагуайските речни делфини - (А), (B) - бавно плуване с контакт, (C) - хранене с риба, (D) - очакване да получи храна. Снимки: (A), (B) и (C) от Gabriel Melo-Santos и (D) от Luiza Pereira

"Беше страхотна изненада да открием повече от 200 вида звуци и резултатите ни показват, че има още много да открием," споделя Мело-Сантос. "Много интересно е, че открихме, че най-често произвежданите звуци играят важна роля в общуването между майката и малкото й."

Най-често срещаните звуци са къси сигнали от две части. Малките делфинчета отговарят на 35% от тези къси сигнали, които произвеждат също заедно с майките си. Това е един вид звук, с който те се представят и се среща и при морските делфини, което означава, че вероятно се е зародил при древните делфини. 

Речните делфини произвеждат и по-дълги сигнали и подсвирквания, но по-рядко. Тяхната функция още не е ясна. При някои видове морски делфини те са белег на групова идентичност, споделят авторите на изследването. При речните делфини, обаче, става дума по-скоро за спазване на дистанция един от друг, отколкото за проява на социално взаимодействие.

Честотите на сигналите, произвеждани от тези речни делфини не е толкова ниска, колкото на китовете, общуващи на далечни разстояния, нито толкова висока като на морските делфини на къси разстояния. Това вероятно е свързано с живота в речната среда. 

"Има много препятствия, като наводнени гори или растителност в техния хабитат, така че този сигнал може да е еволюирал за избягване на растенията и да се подобри комуникацията между майките и малкия," пояснява Мей-Коладо.

Възможно е и фактът, че тези делфини са свикнали с хората и проучването е направено в близост до пазар, също да са повлияли на резултатите. 

"Възможно е да сме засекли звуци, свързани с поведенческия контекст на пазара или взаимодействията," обяснява Мело-Сантос. "Въпреки това, животните, които записахме са свободни диви индивиди, които общуват с други от същата популация, така че звуците, които открихме са представителни за техния вид. Следователно това е много важна първа стъпка в разбирането на по-фундаментални аспекти в биологията на този така непознат вид. "

Гледайки напред, учените биха искали да изследват други популации от Арагуайските речни делфини, включително и от други видове (познати са още три вида речни делфини), които не са свикнали с хората. По-задълбочен анализ би хвърлил повече светлина върху комуникационните им способности и еволюционните им корени. 

"Още не можем да разкажем еволюционната история, докато не разберем какви звуци произвеждат другите речни делфини от амазонаския регион и как те се отнасят към това, което вече сме открили," пояснява Мей-Колладо. "Сега трябва да търсим отговор на всички тези нови въпроси."



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !