10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Полезна диета се оказа причина за преждевременна смърт

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 август 2016 в 14:21 63170

Диетите, които спомагат за намаляване на "лошия" холестерол в организма и за повишаване на "добрия" увеличат риска от преждевременна смърт. Това са установили учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Холестеролът е мастен алкохол, който се съдържа в кръвта, свързан със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins - Cholesterol, LDL-C, наричан "лош холестерол") или в липопротеини с висока плътност (High Density Lipoproteins - Cholesterol, HDL-C, "добър холестерол").

Въпреки, че често се изтъква, че "добрият" холестерол спомага за намаляване на риска от инсулт и инфаркт, според новото изследване и високите, и ниските нива на липопротеините с висока плътност (HDL) могат да увеличат риска от преждевременна смърт, пише Science Daily.

За това проучване, учените изследвали бъбречната функция и нивата на HDL ("добрия") холестерол в повече от 1,7 милиона мъже ветерани от октомври 2003 г. до септември 2004 г. След това изследователите проследяват физиологичните параметри на пациентите до 2013 година. Както се очакваше, ниските нива на HDL бяха свързани с повишен риск от преждевременна смърт.

Но и високите нива на "добрия" холестерол не се свързва с по-добро състояние на изследваните. Напротив, по-високите нива на HDL холестерола увеличават вероятността от преждевременна смърт. Причината за това не е установена.

Досега подобни констатации по отношение на HDL холестерола и преждевременна смърт не са били докладвани, но и не е имало други толкова мащабни изследвания върху огромни групи хора.

"Резултатите могат да обяснят защо клинични проучвания, насочени към повишаване на нивата на HDL холестерола не успяха да покажат по-добри резултати", заяви Зияд Ал-Али (Ziyad Al-Aly), доцент по медицина в Университета Вашингтон и водещ автор на проучването.

Данните от изследването показват връзка между нивата на HDL холестерола и смъртността като U-образна крива като рискът от смърт се увеличава в двата края на спектъра. "Твърде ниски и твърде високи [нива на HDL], са свързани с по-висок риск от смърт", отбелязва Ал-Али.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.