Половината от катастрофалния ефект от човешките дейности върху арктическия климат се дължи на ОРВ

Озоноразрушаващите вещества причиняват половината от затоплянето на Арктика в края на 20-ти век

Ваня Милева Последна промяна на 21 януари 2020 в 12:07 5959 0

Ново проучване показва, че половината от цялото арктическо затопляне и съответната загуба на морски лед през края на 20 век са причинени от озоноразрушаващи вещества. На снимката се виждат отдялящите се айсберги от ледника Якобсхав в Гренландия. Кредит: Kevin Krajick/Earth Institute

Учени от Колумбийския университет в САЩ откриха, че озоноразрушаващите вещества са отговорни за около половината от катастрофалния ефект от човешките дейности върху климата.

Първият доклад за нарастваща дупка в земния стратосферен озон над Антарктида е научен труд, публикуван през 1985 г. Учените тогава определиха, че причината са озоноразрушаващите вещества - дълготрайни изкуствени халогенни съединения. Въпреки че ефектите на тези вещества, унищожаващи озона, сега са добре известни, има малко проучвания за техните по-широки въздействия върху климата.

Изследване, публикувано на 20 януари в Nature Climate Change от учени от Колумбийския университет, изследва ефектите на парниковото затопляне заради озоноразрушаващите вещества и установява, че те са причинили около една трета от цялото глобално затопляне от 1955 до 2005 г. и половината от арктическото затопляне и загубата на морски лед по време на този период. По този начин те са действали като силна добавка към въглеродния диоксид, най-разпространеният парников газ. Последиците от тях започват да избледняват, тъй като вече не се отделят в атмосферата и бавно се разтварят.

Озоноразрушаващи вещества или ОРВ, са разработени през 1920-те и 30-те години и стават популярни като хладилни агенти, разтворители и горива. Те са изцяло направени от човека и затова не са съществували в атмосферата преди този момент. През 80-те години над Антарктида е открита дупка в земния стратосферен озонов слой, който филтрира голяма част от вредното ултравиолетово лъчение от слънцето. Учените бързо го приписват на ОРВ.

Светът започна да действа като финализира глобално споразумение за постепенно премахване на ОРВ. Протоколът от Монреал е подписан през 1987 г. и влиза в сила през 1989 г. Поради бързата международна реакция атмосферните концентрации на повечето ОРВ достигнаха своя максимум в края на 20 век и оттогава намаляват. Въпреки това, в продължение на поне 50 години, климатичните въздействия на ОРВ са значителни, както показва новото проучване.

За да оценят приноса на озоноразрушаващите вещества за изменението на климата, учените използват два различни климатични модела, разработени в Националния център за атмосферни изследвания в САЩ.

Резултатите подчертават важността на Монреалския протокол, който е подписан от близо 200 държави, твърдят авторите.

"Смекчаването на климатичните промени е в действие, защото тези вещества намаляват в атмосферата, благодарение на Монреалския протокол", отбелязва Лоренцо Полвани (Lorenzo Polvani), водещ автор на проучването и професор в катедрата по приложна физика и приложна математика в Колумбийския университет. "В следващите десетилетия те ще допринасят все по-малко за глобалното затопляне. Това е история с добър край."

Справка: Substantial twentieth-century Arctic warming caused by ozone-depleting substances, L. M. Polvani et al., Nature Climate Change

Източник: Ozone-depleting substances caused half of late 20th-century Arctic warming, says study, Еureklert!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !