Портрет на Леонардо да Винчи разкрива защо не е завършил Мона Лиза

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 май 2019 в 08:15 5448 0

Портретът на Леонардо да Винчи от Джовани Амброджио Фиджино изобразява дясната ръка на художника в плат като превръзка. Кредит: Giovanni Ambrogio Figino/Museum of Gallerie dell'Accademia

В края на кариерата си Леонардо да Винчи трудно използва дясната си ръка - проблем, за който се смяташе, че е причинен от инсулт.

Но нов анализ показва, че увреждането на нерв на ръката му заради травма причинява тази парализа, съобщава Live Science.

В статия, публикувана наскоро в списанието Journal of the Royal Society of Medicine, двама италиански лекари твърдят, че парализата на ръката на Леонардо може да е резултат от травматично увреждане на нервите, което се е случило, след като художникът припада. Техният извод се основава на анализ на портрет на Леонардо от 16-ти век.

Леонардо си е служел с лявата ръка, но предишни проучвания, включително нов анализ на ръкописен текст, предполагат, че е умеел да използва и дясната си ръка. Макар че е пишел и чертаел предимно с лявата си ръка, доказателствата сочат, че обикновено е рисувал с дясната си ръка, според статията.

Портретът в центъра на новия анализ, рисуван с червен тебешир през 16 век от италианския художник Джовани Амброджио Фиджино, изобразява по-стария Леонардо. На скицата дясната ръка на известния художник е обвита в превръзка, като дясната му ръка е "фиксирана в свита позиция', пишат авторите в статията. А пръстите му са леко свити навътре.

Ръката на портрета не изобразява "стисната ръка" в юмрук, типична за пациенти с мускулни контракции, причинени от инсулт. Напротив, "картината предполага алтернативна диагноза, като например улнарна парализа", съобщава д-р Давиде Лацери (Davide Lazzeri), специалист по пластична реконструктивна и естетична хирургия в Клиниката на Вила Салария в Рим.

Улнарната парализа е състояние, при което пръстите остават огънати и деформирани като на граблива птица поради увреждане на улнарния нерв - главен нерв, който преминава от врата до пръстите и дава усещането за долната част на ръката и китката и способността й да се движи.

Лацери и неговият съавтор д-р Карло Роси (Carlo Rossi), невролог от болницата в Понтедера в Италия, предполагат, че улнарната парализа на Леонардо може да е в резултат от травма, като припадък и падане.

Нещо повече, тъй като Леонардо не е имал когнитивен спад или някакви други проблеми с движението, инсултът е изключен като вероятна причина, коментира Лацери.

Улнарната парализа "може да обясни защо е оставил толкова много картини недовършени, включително Мона Лиза, през последните пет години от кариерата му на художник, докато в същото време продължава да преподава и чертае", обяснява Лацери.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !