01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Последното слънчево затъмнение за 2019 г. ще създаде красив „огнен пръстен“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 декември 2019 в 00:00 49540
Снимка: Needpix

Хората от някои райони на Азия, Австралия или Африка може да имат късмета да попаднат на пътя на последното слънчево затъмнение за 2019 година.

Слънчевото затъмнение във вид на „огнен пръстен“ ще бъде видимо на 26 декември в Индия, Сингапур, Филипините, Саудитска Арабия и някои части на Австралия.

Този GIF показва къде по света ще може да се проследи затъмнението. Червената точка показва къде е пълно затъмнението, а сянката - къде може да се наблюдава частично затъмнение. 

Кредит: Fred Espenak/A. T. Sinclair/NASA

Причината да се получи този „огнен пръстен“ се дължи на разстоянието на нашия естествени спътник до Земята. В момента Луната е по-близо до своя апогей (което означава, че е по-далеч от Земята), заради което изглежда с 3 процента по-малка от Слънцето, когато се гледа от Земята.

Пръстеновидно затъмнение (Луната не е достатъчно голяма, за да скрие целия диск на Слънцето), заснета по залез в източната част на Ню Мексико. Кредит: Wikimedia Commons

Интересно е, че слънчевите затъмнения винаги се случват в рамките на приблизително две седмици от лунните затъмнение, поради начина, по който работи сезонът на затъмненията.

По време на сезона на затъмненията наклонът на орбитата на Луната е нисък, следователно Слънцето, Луната и Земята се подравняват достатъчно, за да се случи затъмнение. Сезони на затъмненията настъпват 38 пъти в рамките на един драконически период (6585,3 дни). По време на сезона на затъмнението (което се случва на всеки шест месеца или повече), когато има пълнолуние, се случва лунно затъмнение и винаги, когато има новолуние, се получава слънчево затъмнение.

Лунното затъмнение на настоящия сезон ще бъде на 10 януари, но за съжаление Луната частично ще покрие диска на Слънцето (лунна пенумбра).


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.