През 1492 г. Христофор Колумб сключва договор с испанската кралска двойка

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 април 2022 в 00:00 15318 0

На този ден през 1492 г. испанската управляваща двойка обещава на Колумб да финансира експедицията му в Индия.

Договорът, наречен според обичаите на тези години "Капитулация", е сключен във военния лагер Санта Фе, до стените на току-що завоюваната от войските на Фердинанд Гранада.

В съответствие с този договор, Колумб става адмирал, вицекрал и управител на всички земи, които открие, да получи една десета от приходите от тях, но да заплати една осма част от разходите по експедицията.

В случай на провал, Колумб не получава нищо. За тази една осма част Колумб намира благодетел, а Старият свят се разширява с един "Нов свят". Гениалната грешка на Колумб се превръща в голямо географско откритие.

За първи път корабът на Христофор Колумб потегля през 1492 година с 90 души моряци на три кораба - ​​"Санта Мария", "Пинта" и "Ниня".

Флотилията тръгва на запад в началото на август 1492 г. от пристанището Палос де ла Фронтера, Канарските острови и  преминава безпроблемно Атлантическия океан. Успешно достигна Бахамски архипелаг на 12 октомври 1492 година. Оттогава тази дата е се смята за официално откриване на Америка.

Колумб може да се нарече откривател на Америка за европейците с известни резерви, защото още през Средновековието исландските викинги са посещавали Северна Америка. Но тъй като тези експедиции са малко познати извън Скандинавия, Колумб е първият, който широко разпространява информацията за съществуването на земи на запад и поставя началото на колонизацията на Америка от европейците.

Колумб  провежда общо 4 експедиции до новия за европейците континент.

Карта на експедициите на Колумб

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !