14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

През 80-те в СССР са имали компютър, който да определи дали да започне ядрена война

Тревожният факт беше разсекретен от Националния архив по сигурността към Университета Джордж Вашингтон

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 април 2017 в 16:21 89753
Снимка: Wikipedia

През осемдесетте години на миналия век, когато светът е бил може би най-близо до ядрена война, Съветският съюз е разполагал с компютърна програма, чиято зловеща задача е била да подпомогне решението за нанасяне на превантивен ядрен удар по САЩ. Информацията беше разсекретена тази седмица от Националния архив по сигурността към Университета Джордж Вашингтон.

Машината, която е можела да определи съдбата на милиони хора по света, се е наричала VRYAN и е била част от фамозните тайни служби КГБ. Екип от 200 души е бил отговорен само за ежедневното захранване на устройството с актуални данни за политическия и обществен живот, икономиката и движението на армиите по света. Сред тях е имало и много класифицирана информация от различни ведомства в СССР.

На база на тази информация VRYAN е трябвало да определи дали САЩ и партньорите им от НАТО планират да нанесат ядрено нападение по Варшавския договор и съответно – дали СССР трябва да извърши превантивен удар.

Въпросът за превантивния ядрен удар е бил може би най-сериозния казус по време на Студената война, който е можел да предизвика едната от страните да обрече милиони хора на гибел, с някакво оправдание за действията си. За щастие, както знаем, до подобен развой не се е стигнало, въпреки че през 1983 г. светът е бил „на косъм“ от него, когато САЩ провеждат военното учение Able Archer в Централна Европа. Тогава руснаците са заподозряли Америка, че използва учението за прикритие на готвения ядрен удар по СССР и са обмисляли възможността да изстрелят ракетите си първи. Разумът обаче е надделял, за да се стигне до последващото разведряване на отношенията.


лекар 01.11 2015 в 18:06 3
+ 13
- 2
не познавам фамозната персона на автора, ама да преписваш глупости от сайт партенка (History Commons) е ниска топка...
историк 01.11 2015 в 15:05 2
+ 20
- 20
И защо въобще тази анална краварска въздишка е била засекретена?Всичката им класифицирана информация ли е с такова качество на фамозната организация ЦРУ?
Пешо 01.11 2015 в 13:27 1
+ 24
- 20
Стига дезинформация...
През 80-те в Съюза нямаше компютри, само компоти ...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.