Пристрастяването към новините има тежък ефект върху физическото и психическото здраве на хората

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2022 в 00:01 4061 0

Четене на новини

Кредит Pxhere

Установено е, че хората, които са пристрастени към новини, по-често изпитват стрес, безпокойство и може физически да се разболеят.

Хората, които имат обсесивно желание да проверяват непрекъснато новините, по-често страдат от стрес и безпокойство, както и физическо влошено здраве, установява ново проучване, публикувано в рецензираното списание Health Communication.

През последните две години хората по света преживяха поредица от тревожни глобални събития, от кризата с COVID-19 до нахлуването на Русия в Украйна, както и опустошителни природни бедствия, се казва в доклада. За много хора четенето на лоши новини може да ги накара да се почувстват временно притеснени, а също и безсилни.

За други излагането на 24-часов новинарски цикъл с непрекъснато променящи се събития може да окаже сериозно въздействие върху психическото и физическото състояние, както показват тези нови констатации, като тези, които имат високо ниво на пристрастяване към новините, съобщават за "значително по-лошо физическо състояние".

Пристрастяване към новините

Според Брайън Маклафлин (Bryan McLaughlin), доцент по реклама в Колежа по медии и комуникации към Тексаския технически университет, гледането на подобни събития в новините "може да доведе до постоянно състояние" на повишена тревожност у някои хора, да засили мотивите им за наблюдение до пренапрягане, да не говорим, че така за тях светът ще изглежда като мрачно и опасно място.

При тези хора може да се развие порочен кръг, в който вместо да се откажат, те се увличат още повече, обсебени от новините и редовно проверяващи за актуализации, за да облекчат емоционалния си стрес.

Това обаче не помага - колкото повече проверяват новините, толкова повече те започват да се намесват в други аспекти от живота им.

За да изследват това явление, известно като "пристрастяване към новини", Маклафлин и колегите му д-р. Мелиса Готлиб и Девин Милс изследваха данни от онлайн разследване на над 1000 възрастни. Резултатите от тази нова работа са публикувани в списание Health Communication .

За да изследват това явление, екипът на Маклафлин проучва данни от онлайн проучване на над 1000 възрастни.

На въпрос колко често участниците в проучването са имали симптоми на психично или физическо заболяване през последния месец, резултатите показват:

• 73,6% от тези, за които е признато, че имат сериозни нива на пристрастяване към новините, съобщават, че изпитват психични проблеми „често“ или „много“ – докато чести симптоми са докладвани само от 8% от всички останали участници в проучването.
• 61% от тези със сериозни нива на пристрастяване към новините, съобщават, че изпитват физическо неразположение „често“ или „много“ в сравнение със само 6,1% за всички останали участници в проучването.

Според Маклафлин констатациите показват, че има нужда от целенасочени кампании за медийна грамотност, които да помогнат на хората да изградят по-здравословна връзка с новините.

Опасения относно последиците от пристрастяването към новините

Предишни проучвания показват, че хората, които са били обезпокоени от негативното въздействие, което постоянното им внимание към сензационното отразяване на пандемията COVID-19 е оказало върху психичното им здраве, съобщават, че са "взели съзнателно решение да се отдръпнат от новините".

Но резултатите от това отдръпване са за сметка на достъпа до важна за човешкото здраве и безопасност информация.

Това подкопава информираносстта на гражданите, което е от значение за поддържането на здрава демокрация. Ето защо балансираното отношение към потреблението на новини е идеална ситуация.

Освен това проучването изтъква и необходимостта от по-широко обсъждане на това как медийната индустрия потенциално подхранва проблема.

Търговски натиск

Според подобен доклад на Neuroscience News икономическият натиск, пред който са изправени медиите, технологичният напредък и 24-часовият новинарски цикъл са мотивирали журналистите да избират "заслужаващи внимание" (т.е. сензационни) истории, които ще привлекат вниманието на потребителите на новини.

Но за определен тип хора, конфликтът и драмата, характеризиращи сензационните медийни истории, не само привличат вниманието им и ги обсебват, но също могат да доведат до неадаптивна връзка с новините.

Следователно резултатите от това изследване подчертават, че търговският натиск, пред който са изправени медиите, е не само опасен за целта за поддържане на здрава демокрация, но може да бъде опасен и за здравето на хората.

Свързана информация за пристрастяването към новините е показана във видеоклипа на Сам Кураши в YouTube по-долу:

Справка: Bryan McLaughlin, Melissa R. Gotlieb & Devin J. Mills (2022) Caught in a Dangerous World: Problematic News Consumption and Its Relationship to Mental and Physical Ill-Being, Health Communication, DOI: 10.1080/10410236.2022.2106086 

Източници:

News addiction linked to not only poor mental wellbeing but physical health too, new study shows, EurekALert! 

News Addiction: How Severe Is Its Effect on People’s Physical, Mental Health?
Marie Morales,  The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !