Проф. Пиетрала: Как работи науката и защо популяризирането й е важно

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 юли 2019 в 00:04 4539 0

Представяме ви последната статия от цикъла разговори с проф. Норберт Пиетрала, „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

В нея той споделя мнението си пред журналиста на НаукаOFFNews Ивайла Сопотенска какво мисли и за комуникацията на науката.

Смятам, че е много важна и високо оценявам, че вие (журналистите) ни помагате да предадем нашето виждане на обществото.

Днес живеем във времена например на президента на САЩ, който създава фалшиви новини и говори лъжи. Помислете си за лъжата му:  колко хора са посетили неговата и на Обама церемонии по встъпване в длъжност. Всеки можеше да види снимките и да разбере, че на церемонията на Обама е имало повече хора, но Тръмп и говорителят му просто пренебрегват истината и говорят лъжи и от позицията, която имат, просто лъжат хората. Това не трябва да бъде допускано.

Решенията и новините трябва да бъдат основани на факти, доказуеми факти, това също е част от задълженията на журналистите. Защото журналистите някак трябва да са много по-ангажирани в своята работа в проучването и наистина да намират и описват в публикациите си доказателствата на твърденията си, както правят учените.

Добре е да имаме мнение, но трябва да кажем и на какви факти се основава това мнение и как сме научили за тези факти. Много важно е точно сега, в нашето време, науката, основана на измервания, имам предвид експерименталната наука и това разсъжение да се предава на обществото.

Също и фактът - да, понякога не знаем всичко, ние също можем да направим погрешна интерпретация, но хубавото в науката е, че можем да повторим експеримента и някъде някой друг също да го повтори и след няколко години например да открие, че това твърдение и било погрешно и да го коригира.

Така че ако в науката има лъжи или неверни твърдения, те ще бъдат поправени от самата наука. И това е механизъм, който е много важен.

Обществото трябва да разбере, че науката не е въпрос на мнение, или някакви хора с много власт, които просто твърдят нещо и всички трябва да го повярват.

Не, науката не е като религията, това е нещо, което можеш да потърсиш в природата, да проведеш експерименти, да го изучиш и това не само от нас, може да бъде повторено от много други хора.

Всъщност, ако учен открие, че предишна теория е погрешна, това е много по-ценно, отколкото, ако открие, че е вярна. Защото ако има истинско доказателство, че нещо е било погрешно, е много по-важно, отколкото да си 3-тият или 4-тият човек, който го потвърждава.

Науката има собствен механизъм винаги да се стреми към истината и смятам, че това е много важно.

Така че моля ви, помогнете ни да предадем това на обществото, а също и обществото да цени науката като достоверен източник на информация.

Обществото трябва да разбере, че е важно да подкрепя науката заради развитието на човечеството, за да трупаме знание, но и за да извлечем полза, възможно е да има нови открития, като компютъра например, както и т.нар. spin offs - технологии и продукти за бита, резултат от военни или космически изследвания.

Много често има научен въпрос, който идва от науката. И за да му се отговори се създава нова технология, създава се нещо ново. Тогава си представете учен открива решение и след това вижда, че това решение може да бъде приложено в нещо друго, в технологията, икономиката и така се възвръща на обществото. Това може да се случи по всяко време навсякъде и това също е важно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !