Пустинята Сахел може в следващите сто години да се превърне в савана

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 юли 2017 в 10:06 9328 0

Кредит Pinterest

В края на 2100 г. Сахара може да се превърне в савана.

Според учените южният край на Сахара, засушлив район, наречен Сахел, може в близките 100 години да станат "зелени" и да се превърнат в савана заради рязкото повишение на количеството на валежите, свързано с глобалното затопляне. Но това не е непременно добра новина, пише phys.org.

Изводите от изследването са публикувани в списание Earth System Dynamics.

Ако сега няма достатъчно вода а има повече вода за земеделие и паша, регионт може да бъде връхлетян от опустошителни бури и наводнения, за които той е напълно неподготвен.

Сахел простира бряг до бряг от Мавритания и Мали на запад до Судан и Еритрея на изток, а на север граници с южния край на пустинята Сахара. Той е дом на повече от 100 милиона души.

Но ако емисиите парникови газове продължават с неотслабваща сила в резултат на глобалното затопляне - на повече от 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива - може да се променят основните климатични модели в Сахел, както и в много различни части на света, казват учените.

Разрушителни бури в района на Сахел са се увеличили

"Когато температурата се доближи до предела, режимът на валежите може да се промени в рамките само на няколко години", заяви Андерс Леверман (Anders Levermann) от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата, съавтор на изследването.

Леверман и екипа му използват компютърни симулации, за да се опитат да прогнозират климатичното бъдеще на Сахел. Последствията за реалния живот обаче са трудно предсказуеми.

През април друго проучване установи тройно увеличение на количеството на разрушителните бури от около 24 на дъждовния сезон в началото на 1980 г., до около 81 днес. Но това носи повече нещастие за местните хора, отколкото облекчение.

Между сушата и наводненията

В региона на Сахел се случват "едни от най-експлозивните бурите в света", заявиха изследователите.

Тези бури доставят около 90% от валежите, но повече бури в региона не означава повече вода. Водата от силните бури се оттича бързо и не се филтрира в почвата, където може да се оползотвори от земеделските култури. Също така отмива хранителните вещества от земеделските почви в региона, които все още се възстановяват от историческата 20-годишна суша между 70 и 90-те години на миналия век.

"Огромната промяна ще представлява голямо предизвикателство за областта на Сахел", заяви на бъдещето Леверман.

"Размерът на промяната призовава за спешни действия".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !