Радиоактивният прах от ядрените тестове от 60-те години в Сахара се връща като бумеранг във Франция

Ваня Милева Последна промяна на 10 март 2021 в 10:21 9466 0

Сахарската пясъчна буря над планините Юра по френско-швейцарската граница на 6 февруари 2021 г. Кредит: Lu Ren/World Meteorological Organization

Наследството от ядрените военни опити и колониалната история се връща като бумеранг върху Франция под формата на радиоактивен облак сахарски прах.

Наситените с прах ветрове от пустинята Сахара се устремяват на север и през февруари достигат Испания, Франция, Великобритания и Ирландия. Заедно с обагреното в златисто вечерно небе над някои части на Европа, те донасят лек - но забележим - скок в радиактивния фон. Според ACRO (Association pour le Contrôle de la Radioactivité dans l'Ouest - Асоциация за контрол на радиоактивността на Запад), този поток леко радиоактивен прах може да е тясно свързан с колониалното минало на Франция и нейните тестове на атомни бомби от ерата на Студената война.

Преди Алжир да получи своята независимост от френската колонизация през 1962 г., участъци от пустинята Сахара са били използвани за  изпитателни полигони на атомни бомби от Франция. На 13 февруари 1960 г. Франция провежда първите си атмосферни ядрени опити с кодовото име „Gerboise Bleue” (Син пустинен плъх) в Алжирска Сахара и следват редица подземни тестове на тяхна територия. Тестовете са изложили жителите на региона, както и разположените там френски войски, на радиация, която е останала в пустинята и до днес.

Анализът на ACRO предполага, че скорошният скок на радиацията над Франция е пряко свързан с тези изпитания на ядрени бомби в миналото. Изследователите вземат проби от праха от Сахара от предните стъкла на автомобилите и ги анализират лабораторно. Проверката разкрива присъствието на цезий-137 - радиоактивен изотоп, който не се среща естествено в пясъка на пустинята Сахара, но обикновено се получава при ядрено делене на уран-235 в ядрените оръжия.

Резултантен спектър от анализа на прах от Сахара чрез гама спектрометрия с висока разделителна способност (GeHP). Рентгенологичният анализ дава възможност да се идентифицира наличието на цезий-137 (Cs-137), показан тук от неговия характерен пик (в червено). Кредит: ACRO.

Основавайки се на този радиоактивен подпис, ACRO твърди, че радиационният скок, наблюдаван през февруари, най-вероятно е свързан с френските ядрени опити, проведени в алжирска Сахара в началото на 60-те години.

„Това радиоактивно замърсяване - все още наблюдавано на големи разстояния 60 години след ядрения взрив - ни напомня за многогодишното радиоактивно замърсяване в Сахара, за което Франция носи отговорността“, заявяват от ACRO.

Може ли радиоактивният пустинен прах да бъде опасен?

Повишените нива на радиация в някои части на Европа обаче са недостатъчно значими, за да представляват някакъв реален риск за общественото здраве.

„Прахът от пустинята Сахара понякога съдържа калий 40, естествено присъстващ в минералите, а също и цезий -137 от ядрените опити на френското правителство", разказва за Euronews професор Педро Салазар Карбайо (Pedro Salazar Carballo) от лабораторията към Университета в Тенерифе, Канарски острови.

Неотдавна неговата лаборатория публикува проучване за нивата на радиация, присъстваща в праха, донесен от силните бури през 2020 г., които наложиха затварянето на летищата, поставяйки стотици туристи в капан. По това време той открива високи нива на калий 40 и цезий-137.

Салазар Карбайо настоява, че тези нива са безопасни, а лабораторията извършва постоянен мониторинг на нивата, които се изпращат до Съвета за ядрена безопасност. Никога не са откривани тревожни нива, донесени от бури - дори след инцидентите в Чернобил и Фукушима.

„Това, което всъщност ни излага най-много на радиоактивността, е естественият радон, който естествено се изпуска от самата почва“, обяснява Салазар Карбайо.

„Смята се, че между 5% и 14% от рака на белия дроб се дължи на газа радон, който дишаме, особено в подземни и затворени пространства.“

Призраците на  Студената война

Не само пустинята Сахара носи призраците на изпитанията на ядрени оръжия от Студената война. Между 1945 и 1980 г. САЩ, Съветският съюз, Великобритания, Франция и Китай са извършили най-малко 520 атмосферни ядрени теста, достигащи стратосферни нива.

Един от най-засегнатите райони на планетата е атолът Бикини, който понесе  поне 23 опита на ядрени оръжия от САЩ между 1946 и 1958 г., включително Castle Bravo, най-мощното термоядрено оръжие, тествано някога от САЩ. Последните научни изследвания предполагат, че този тропически риф в южната част на Тихия океан все още е по-радиоактивен от Чернобил. Заради безразсъдните тестове в южната част на Тихия океан около 665 жители на близките Маршалови острови са били прекомерно изложени на радиация. Само преди няколко години ООН предупреди, че "ядрен ковчег" на възраст от десетилетия на Маршаловите острови може да изтече радиоактивни отпадъци в Тихия океан.

Източник:

Irony as Saharan dust returns radiation from French nuclear tests in the 1960s, EuroNews

Radioactive Dust From 1960s Nuclear Tests In The Sahara Comes Back To Haunt France, IFLScience

Nuage de sable du Sahara : une pollution radioactive qui revient comme un boomerang, ACRO

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !