Разкрита е тайната как древните животни са оцелели, когато Земята е била "снежна топка"

Ваня Милева Последна промяна на 04 декември 2019 в 00:00 7786 0

Кредит: CC0 Public Domain

Най-тежкото застудяване в историята на Земята я прави почти необитаема, но животът успява да оцелее и да процъфти в разтопената вода на ледения шелф. Първите преки доказателства как и къде е се е запазил животът в този труден етап разкри изследователски екип, ръководен от Университета Макгил.

Преди около 700 милиона години нашата планета преминава през най-мащабното си застудяване в историята си - епохата криоген. Смята се, че по това време ледниците са покрили изцяло Земята, достигайки до екваториалните райони на океана и превръщайки я в „Снежна топка“.

Кислородът водата на океаните бързо се изчерпва, но противно на очакванията животът изобщо не изчезва. Нещо повече, именно по времето на криогена се пявяват най-старите известни представители на животинското царство, гъбите. И наскоро учени от канадския Университет Макгил успяха да открият къде точно организмите се запазват, променят и развиват през периода „Земя-снежна топка“ - в богатата на кислород разтопената вода от шелфовите ледници.

В новото проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, изследователите проучват богати на желязо скали, oставени от ледникови депозити в Австралия, Намибия и Калифорния, образувани от дейността на хемотрофни микроорганизми от периода криоген.

Съотношението на железните изотопи и съдържанието на някои примеси дава възможност да се определи съдържанието на кислород във водата, в която са се образували тези скали. Както очакваха, учените откриха, че пробите, които някога са били в открито море, показват изключително бедна на кислород среда, докато на шелфа кислородът е бил достатъчно, за да се поддържа живот.

„Доказателствата сочат, че макар голяма част от океаните по време на дълбокото застудяване да са били необитаеми поради липса на кислород, в районите, където ледниците от сушата се понасят в океана, може да се запази критично важен запас на богата на кислород вода. Тази тенденция  се обяснява с нещо, което наричаме "ледникова кислородна помпа - въздушните мехурчета, уловени в леда, се отделят във водата, докато се разтопява, обогатявайки я с кислород", обяснява Максуел Лехте (Maxwell Lechte), водещ автор на изследването.

"Фактът, че глобалното замръзване се е случило преди еволюцията на сложните животни, предполага връзка между периода "Земя-снежна топка" и еволюцията на животните. Тези тежки условия биха могли да стимулират диверсификацията им в по-сложни форми", коментира Лехте.

Лехте посочва, че макар откритията да се фокусират върху наличието на кислород, примитивните еукариоти също биха имали нужда от храна, за да оцелеят в тежките условия на ледниковия период. Необходими са допълнителни изследвания, за да се проучи как тези среди могат да поддържат хранителната верига. Отправната точка може да бъде съвременната ледена среда, която днес е дом на сложни екосистеми.

„Това проучване всъщност наведнъж решава две загадки на "Земята - снежна топка". То не само дава обяснение как може да са оцелели ранните животни, но и красноречиво обяснява завръщането на железните залежи в геоложкия запис след отсъствието им над милиард години", отбелязва професор Гален Халверсън (Galen Halverson), ръководител на изследването.

Справка: Maxwell A. Lechte el al., "Subglacial meltwater supported aerobic marine habitats during Snowball Earth," PNAS (2019). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1909165116, Proceedings of the National Academy of Sciences

ИзточникResearch unravels mystery of how early animals survived ice age, McGill University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !