Реализиран е ключов етап за трансплантацията на глава (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 януари 2016 в 13:31 4605 0

Кредит Риа новости

Италианският хирург Серджо Канаверо, който по-рано обяви, че ще извърши трансплантация на главата на неизлечимо болен руснак, сега съобщава за няколко успешни експерименти с плъхове и маймуни.

Резултатите са публикувани в научното списание CNS Neuroscience & Therapeutics.

Техниката, която ще бъде използвана, за да се пресади главата на руския програмист Валери Спиридонов, била успешно тествана върху примати. Спиридонов се съгласи на сензационния експеримент, поради смъртоносното си заболяване, спинална мускулна атрофия. Операцията ще се проведе през декември 2017.

Както се съобщава, при трансплантацията в плъхове успешно е срастнал мозъчният ствол и гръбначния мозък. За тази цел е използван специален ултратънък наноскалпел от въглерод и органичното вещество полиетиленгликол за "залепване" на нервните влакна, както и специален метод за стимулиране на гръбначния мозък на мястото на разреза.

Около месец след операцията нервните влакна срастнали и плъховете отново започнали да движат крайниците си.

Същата техника за трансплантация на глава е тествана и върху маймуни. При тях подвижността на крайниците не бе възстановена, но животните са все още живи и мозъка им не е повреден от трансплантацията.

Всички тези операции са извършени в Китай, където за такива експерименти няма ограничения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !