Рекорд за най-силно магнитното поле разруши лабораторията (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 септември 2018 в 09:49 8441 0

Кредит University of Tokyo

Миналата седмица японски учени съобщиха, че са достигнали рекордно магнитно поле в лабораторията си, но сега споделят, че рекордът завършва с експлозия и показват видео от инцидента.

Наскоро японски изследователи установиха рекорд за изкуствено създадено магнитно поле, постигайки индуктивност от 1200 Tesla - стотици пъти по-силно от това в апаратите за ядрено-магнитен резонанс и десетки милиони пъти по-силно от глобалното магнитно поле на Земята.

Резултатите от работата са публикувани в списание Revision of Scientific Instruments.

И по-силни магнитни полета са постигани преди, но те не са практични или надеждно възпроизводими, защото разчитат на доста опасни количества тротил. И опитите са на открито.

Рекордът, поставен от учените от Токийския университет е в лаборатория, в контролирани условия.

Но както се оказа, не са успели да контролират напълно какво се случва.

За някои детайли от експеримента, довел до сериозни разрушения в лабораторията, разказва изданието IEEE Spectrum.

Японските учени използват електромагнитна компресия, която позволява да се задържи рекордното ниво около 40 милисекунди.

Генераторът на магнитното поле от 1 200 Tesla в Университета в Токио се захранва от банка от кондензатори (горе ляво, бял панел), която може да съхранява 5 мегаджаула. Енергията на кондензаторите се влива в първичната намотка (долу ляво, сив панел) и индуцира противодействащо токово и магнитно поле в корпуса (оранжев панел). Това имплодира лайнера за 40 микросекунди като компресира магнитното поле (долу вдясно). University of Tokyo


За да направят това, японските учени използват заздравена проводяща бобина от стомана, за да създадат сравнително слабо (3.2 Tesla) магнитно поле (като в томограф). Вътре поставят лека медна тръба, не по-голяма от 12 сантиметра и дебела само 1,5 мм, наречена лайнер. Бобината е свързана с пакет кондензатори, които могат да се натрупват до 5 мегаджаула енергия и да ги освободят моментално, пропускайки ток от 40 милиона ампера.

Този мощен ток създава магнитно поле, което предизвиква противодействащ ток вътре в лайнера. Двата тока произвеждат магнитни полета, които се отблъскват. Но основната намотка е сравнително дебела и подсилена със стомана, а лайнерът е практически фолио.

Взаимодействието на полетата докарва тънкостенната тръба до колапс със скорост от хиляди километра в секунда.  По този начин тя компресира полето 3.2 Tesla, така че когато лайнерът е най-смачкан, магнитното поле вътре в него достига 1200 Tesla. И не може да се компресира повече.

University of Tokyo, IEEE Spectrum

За щастие, апаратурата е разположена в стоманен шкаф, който да смекчи ударната вълна. За съжаление, той не се оказа достатъчно здрав.

"Проектирах железния корпус, който да издържа на около 700 T. Това е около 60 процента от полученото (по време на максималното компресиране магнитното поле на лайнера достига 1200 T). Не очаквах да е толкова високо Вратата на камерата се огъна и счупи. Следващия път ще я направя по-здрава", коментира Шоджиро Такеяма (Shojiro Takeyama), осъществил експеримента с екипа си. Той посочва, че всички участници са се намирали в отделна контролна зала.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !