Рядка археологическа находка в Швеция - мъж, кон и куче, погребани в лодка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 юли 2019 в 09:37 8075 0

Кредит The Archaeologists

Черепът на мъжа, открит погребан в лодката.

Археолози откриват изключително рядко погребение на две лодки в Упсала, Швеция. Едната от тях е цяла, а вътре са открити останки на човек, куче и кон в много добро състояние. Според учените, погребаният мъж е бил с висок статут.

"Това е уникално откритие", споделя археологът Антон Сейлер (Anton Seiler) от шведската археологическа компания The Archaeologists. "Последните разкопки на подобни гробове в старата част на Упсала са от преди почти 50 години."

Погребения на кораби са откривани из цяла Европа и особено в скандинавските страни, но това не означава, че са често срещани. Изглежда са били запазени за високите класове на обществото, за хората с най-висок статут. Знатните са погребвани в кораб или по-малка лодка, често с богат погребален инвентар. Понякога заедно с човека са погребвани коне, кучета или ловни птици. 

"Много малко хора са погребвани по този начин", обяснява Сейлер. "Можем да предположим, че това са отличени хора в обществото от онова време, тъй като погребението на кораби по принцип е много рядко срещано".

Цялата погребална лодка преди разкопките. Кредит: The Archaeologists/State History Museums

Тези гробове обикновено датират от Желязната епоха около 550 сл. н. е. и до около края на ерата на Викингите, през 1050 сл. н. е. Понякога с времето останките от корабите изгниват и остават само отпечатъци на мястото, където са били положени.

В цяла Швеция са открити едва около 10 погребения на лодки от този вид и често те не са в добро състояние, така че двете новооткрити са особено ценни, тъй като едната е още цяла. 

Откритието е направено случайно в старата част на Упсала, или Гамла Упсала. Екипът работи по разкопки на средновековен кладенец и изба, когато някой забелязва едната от лодките, показващи се под по-скорошна структура. 

На екипа отнема един месец да разкрият напълно двете лодки. Едната е значително увредена, вероятно когато избата е била построена отгоре през 16-ти век.

В другата са открити скелет на възрастен мъж при кърмата и скелети на кон и куче при носа. В гроба са открити и оръжия - меч, щит и копие, както и богато украсен гребен и дърво и гвоздеи от самата лодка. 

Остеологът Ola Magnell в процес на работа върху скелетите на кон и куче. Кредит: The Archaeologists/State History Museums

Тъй като за пръв път от много време насам се открива подобен гроб, учените ще могат да приложат съвременни научни техники, които не са използвани преди при такива находки. Все още не е известно много за това кога е било направено погребението, на каква възраст е бил мъжа, кога е починал и дали е бил болен или ранен. 

Част от щит и гребен, открити близо до скелета на мъжа. Кредит: The Archaeologists/State History Museums

"Тази находка е особено вълнуваща, защото толкова рядко се откриват погребения на лодки", обяснява Сейлер. "Сега можем да използваме съвременни научни методи, които ще ни дадат нови резултати, хипотези и отговори. Ще можем и да свържем тези погребения със специфичния район на старата Упсала и предишните открития, направени тук".

Докато се получат тези резултати, част от откритието ще бъдат изложени в Музея Гамла Упсала и Шведския исторически музей в Стокхолм. 

Източник: Science alert - A Man, a Horse And a Dog Found in Extremely Rare Boat Burial Unearthed in Sweden

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !