Римска вила с мозайка със сцени от Илиадата е открита под нива във Великобритания

Ваня Милева Последна промяна на 26 ноември 2021 в 09:54 16662 0

Мозайката е първата за Обединеното кралство, изобразяваща „Илиада“ на Омир, такива са малко в Европа. Кредит: Historic England

Уникална по рода си римска мозайка е открита при разкопките на вила, скрита под нивата на фермер в Рътланд, Великобритания. Находката е определена като „най-вълнуващото откритие на римска мозайка в Обединеното кралство през последния век“.

Това, което прави откритието толкова вълнуващо за археологическата общност, е, че мозайката е първата открита във Великобритания, която изобразява сцени от „Илиадата“ на Омир, мозайки, които са редки в цяла Европа. Откриването в по-широкия контекст на вила добавя допълнителна академична стойност към обекта, който сега е защитен от Комисията по исторически сгради и паметници в Англия Historic England и Департамента за цифрови технологии, култура, медии и спорт (DCMS) на британското правителство.

„Фактът, че имаме по-широк контекст на околния комплекс, е изключително важен, тъй като при предишни разкопки на римски вили е имало възможност да се заснемат само частични снимки на селища като тези, но това изглежда е много добре запазен пример за вила в своята цялост", заявява Джон Томас (John Thomas), ръководител на проекта на разкопките, заместник-директор на археологическия отдел на Университета на Лестър.

„Това ни дава свежи гледни точки за нагласите на хората по това време, техните връзки с класическата литература, а също така ни разказва много за човека, който е поръчал това произведение. Това е човек с познания за класиката, който е имал парите да поръча такъв детайл и това е първото изображение на тези истории, открити във Великобритания.

Докато се разхождал из нивите по време на локдауна през 2020 г., синът на собственика на земята, Джим Ървайн, разказва, че се е натъкнал на необичайно парче керамика сред полето, което предизвикало интереса му. Любопитен относно произхода му, той използва сателитни изображения, те показват ясни следи, че има нещо под нивата и фермерът се свързва с археологическия екип.

Археолозите от Университета в Лестър и Historic England успяват да осигурят финансиране за спешни археологически проучвания и започват работа през лятото. Усилията им са възнаградени с останките от римска мозайка с размери 11 на 7 метра, които разказват за гръцкия герой Ахил.

Не е лошо за случайно откритие по време на локдаун. Кредит: Historic England

Предполага се, че е мозайката е покривала пода на място за хранене или зона за развлечения, което е било част от голяма вила от 3-ти и 4-ти век сл. н.е. По стандартите на късния римски период вероятно собственикът е бил богат и ценител на изкуствата, тъй като рядката мозайка изглежда отразява увлечението му по класическата литература.

Долният панел на мозайката. Ахил (вляво) и Хектор се дуелират на колесници. Кредит: University of Leicester Archaeological Services

Вилата е заобиколена и от други сгради, разкрити от геофизичното проучване, които изглеждат като хамбари, кръгли конструкции и възможна баня, всички в рамките на поредица от гранични бразди.

Стаята е част от голяма вила, обитавана в късния римски период, между 3-ти и 4-ти век сл. н.е., вероятно на богат човек, с познания по класическа литература. Вилата също е заобиколена от много други сгради. Кредит: Historic England

"Забележително е да откриеш такава рядка мозайка с такъв размер, както и околна вила. Открития като това са много важни, защото ни помагат да съберем нашата обща история. Защитавайки този обект, ще можем да продължим да се учим от него и  очакваме с нетърпение какво могат да ни научат бъдещите разкопки за хората, живели там преди повече от 1500 години", заявява Дънкан Уилсън (Duncan Wilson), главен изпълнителен директор на Historic England.

Източник: Extraordinary Roman Mosaic and Villa Discovered Beneath Farmer’s Field in Rutland, East Midlands, Historic England

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !