Роди се първото бебе в света с трима родители (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2016 в 09:00 7326 0

Джон Джан държи бебето.

Първото дете в света с ДНК от трима родители е родено в Мексико, съобщава New Scientist. Детето е момче и вече е на 5 месеца.

Майката на момчето носи в гените си синдрома на Лий, фатално заболяване, което засяга развитието на нервната система. Гените за болестта са ДНК в митохондриите, които осигуряват енергия за клетките ни и имат само 37 гена, които се наследяват само по майчина линия. Те са отделно от по-голямата част на нашата ДНК, която се намира в ядрото на всяка клетка.

Около една четвърт от митохондриите на майката имат мутация, причиняваща заболяването. Въпреки че тя е здрава, синдромът на Лий е отговорен за смъртта на първите й две деца. Двойката потърси помощта на Джон Джан (John Zhang) и неговия екип в Fertility Center New Hope в Ню Йорк.

Джон Джан и екипа му решават да приложат технология с помощта на генетичен материал от друга жена донор. 

Тази техника, която позволява на родителите с редки генетични мутации да имат здрави бебета е незаконна в САЩ и затова е използвана мексиканска клиника.

За да избегне митохондриалното заболяване Джан работи с така наречената техника "трима родители". На теория има няколко начина да да се направи това. Одобреният във Великобритания метод се нарича Pronuclear Transfer и включва оплождане на яйцеклетката както на майката, така и на яйцеклетката на донора със спермата на бащата. Преди оплодените яйца да започват да се делят на ранен етап от развитието на ембриона, се отстраняват ядрата, ядрото от оплодената яйцеклетка на донора се отстранява и се заменя с това от оплодената яйцеклетка на майката.

Но тази техника не била подходяща за двойката, които са мюсюлмани, те са против унищожаването на два ембриона. Затова Джан приема малко по-различен подход, наречен spindle nuclear transfer. Той отстранява ядрото от яйцеклетката на майката и го вмъква в яйцеклетката на донора, на която е отстранено собственото й ядро. След като се получи яйцеклетка - с ядрената ДНК от майката и митохондриална ДНК от донора - тя е оплодена със сперматозоиди на бащата.

Екипът на Джан използва този подход, за да създаде пет ембриона, от които само един се развива нормално. Този ембрион се имплантира в майката и детето се роди девет месеца по-късно.

Използван е мъжки ембрион, така че детето няма да предаде по наследство митохондриалната ДНК. 

Екипът ще опише констатациите си на научен конгрес на Американската асоциация за репродуктивна медицина в Солт Лейк Сити през октомври.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !