20 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С над 50 участници започна изложението „Изобретения. Трансфер. Иновации“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 ноември 2015 в 17:40 36370
Показаният на изобретателското изложение информационен киоск „Кинг троник – 2“ се захранва от слънчев панел. Снимка: OFFNews

В откритото днес в София Шесто национално изложение „Изобретения. Трансфер. Иновации“ са представени 81 експонати и разработки. 53-ма са участниците – отделни хора и колективи.

Изложението в Дома на техниката е в рамките на Дните на изобретенията и иновациите (12 – 14 ноември). То е посветено на 25-годишнината от възстановяването на Съюза на изобретателите в България.

„Участват на първо място български граждани, които имат изобретения, патентовани, защитени като полезен модел или имат защитени сертификати за произход на нови сортове, нови породи животни... - каза за OFFNews секретарят на СИБ Иван Илиев. - Но са представени най-различен „калибър“ изобретатели – освен тези, които имат солидно патентовани разработки, има и такива, чиито нови идеи може да изглеждат малко аматьорски.“

„Тематиката на изложението обаче по принцип покрива цялата широта на икономиката, на възможностите за внедряване на нови решения“ - подчерта г-н Илиев.

Действително показаните образци и разработки могат да имат приложение в енергетиката, електрониката, металургията, земеделието, бита и т. н. Вниманието привличат и природни лечебни и козметични продукти, някои от които с патент – и с търговски успех, в различни европейски страни.

Екологичният подход е намерил място и в разработените нови материали.

От Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН представят например гранули и профили от пеностъкло с впечатляващи изолационни свойства; суровина за тях са, грубо казано, счупени бутилки и буркани. А в топлоизолационния материал за строителството „Типрот“ са оползотворени отпадъци от текстилната промишленост.

Изложението „Изобретения. Трансфер. Иновации“ продължава до 14.00 часа в събота.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.